Tüketim, Üretim, İşsizlik

Üretim yüzyıllar önce başladı, tüketile beraber insanlık farklı tarihlere yol alırken.

'Ekonomide ilk ders kıtlıktır. Buna göre, insan ihtiyaçlarını karşılamakta kullanılan her şey kıttır. Siyasetteki ilk der ise, ekonomideki ilk dersin dikkate alınmamasıdır.' (Thomas Sowell)

Yazıma ilk bu alıntıyla yapmak istiyorum çünkü çok doğru bir söz her acıdan.

Şimdi ise başlığımdaki bazı tanımlara deyinmek istiyorum.

Tüketim: Bir ihtiyacı karşılamak için bir şeyler tüketmektir. Tüketim ikiye ayrılır. Dayanıklı mallar, dayanıksız mallar. Dayanıklı mallara örnek beyaz eşyalar girer. Dayanıksız mallar ise bozulabilen mallardır.

M.Ö. insanlar 10binler ve 7 binler zamanında yerleşik zamana geçerek tüketebileceklerinden fazla üretmeye başlamıştır.

Üretim: İnsanların yerleşik zamanla birlikte tarım başlamış ve tüketecek hayvansal ürünler dışında bakliyatlara yönelerek çeşitli ürünler üretmişlerdir. Tüketim artmasıyla yönelilen belkide tarım ürünleri çok tüketilmesiyle ve üretim miktarının artmasıyla daha çok tüketime yol açmıştır. Buğday üretimiyle ekinler sulanarak tarımı yapılarak miktarı arttırılabilir. Bu şekilde artış olmasıyla ve toplamaya yetişemeyen insan gücü sanayileşmenin kapılarını 19. yy da ortalarına doğru açıyor.

Sanayi devrimiyle hızlı şekilde üretimin artmasıyla toplumda olumlu ve olumsuz gelişmeler başlıyor. Bu şekilde temelde artan üretimle beraber insan gücü ihtiyacı ortaya çıkıyor. Ve tarlada iş bulan insan ırgatlık bilen kişi bir süre sonra makineleşmeyle insan gücüne ihtiyaç kalmayınca işsizlik durumları artıyor. Kendini bu yeni duruma update eden kişi sanayide çalışmaya başlıyor aslında bu da tarlada kölelik değil metallerin içinde bir modern kölelik işçilik durumuna getiriliyor insanlar. Tabi bu durumun içinde yani sistemde eşitsizlikler, rekabet, iş yerinde tutunamama , düşük ücretle çalışma ve kadın erkek arasındaki rekabetsiz bir maaş farkı gibi vs. farklı birçok alanda çatışma ve yeni nesil sorunlarıyla işşizlik ve üretim tüketim arasındaki bağ ortaya çıkıyor. Burada ayrıntıya girmeden değiniyorum başka yazımda ayrıntılı bilgiler vereceğim. Ama önceden okumak isteyenler için Ekonomi 101 ve azınlığın zenginliği hepimizin çıkarına mı? kitaplarını önermek isterim.