Tüm Zamanların En Yüksek Bütçeye Sahip 10 Filmi

Enflasyona göre ayarlanmamış, şimdiye kadar yapılmış en pahalı filmlere bir bakış.

Küçük veya büyük, bir film yapmanın her zaman belirli maliyeti olmuştur. Hollywood ara sıra blockbuster adıyla bilinen bu filmlerin maliyetini abartabiliyor. Oyuncuların milyon dolarlık maaşları, binlerce ekip üyesinin post prodüksiyon ve pazarlama maaşları gibi birçok etken bu bütçeleri çok uçuk rakamlara taşıyor. İşte şimdiye kadar yapılmış ve yapılacak olan en pahalı 10 film.

Bütçe: 290 Milyon Dolar

Stüdyo: Paramount Pictures

Mission Impossible serisinin en yüksek bütçeye sahip olacak olan yeni filmi Dead Reckoning'in ilk bölümü 14 Temmuz'da izleyicileri ile buluşacak. Filmin bütçesi pandeminin ortaya çıkması yüzünden prodüksiyon sorunları ve çıkış tarihi gecikmeleri yüzünden katlandı. Şubat 2020'de İtalya'da çekimleri başlayan Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One'ın yapımı tam yedi kez durduruldu ve tekrardan başlandı. Her zamanki gibi bu filmde de dublör kullanmayan Tom Cruise'un canlandırdığı Ethan Hunt'ı yeni aksiyonlar içinde izleyeceğiz.

15 yıl aradan sonra yeniden beyaz perdeye dönecek olan Indiana Jones serisinin son filmi Indiana Jones and the Dial of Destiny, devasa bir bütçe ile seriyi yeni ufuklara taşımaya hazırlanıyor. Harrison Ford'u son kez Indiana Jones rolünde izleyeceğimiz film 30 Haziran'da vizyona girecek. Harrison Ford'un yaşı göz önüne alındığında, de-aging teknolojisini de kullanacak olan filmin bütçesinin bu denli büyük olması şaşırtıcı değil.

Bütçe: 294.7 Milyon Dolar

Stüdyo: Disney

Her zaman yüksek bütçe iyi bir gişe elde etmeye yetmeyebiliyor. Bunun en büyük örneklerinden birisi 2017 yılında Joss Whedon'ın yönettiği Justice League. Film yüksek bütçesine rağmen hayranlarını hem hikaye olarak hem de görsellik olarak hayal kırıklığına uğratmıştı. Warner Bros.'u 60 milyon dolar zarara uğratan Justice League gişede patlamıştı. 300 milyon dolarlık bütçesine rağmen Superman'in görsel efektle silinmeye çalışılan bıyığı internet aleminde alay konusu olmuştu. 2021 yılında Zack Snyder tarafından düzenlenmiş olan Zack Snyder's Justice League, HBO Max'de yayınlanmış ve birçok kişi tarafından sevilmişti.

Bütçe: 300 Milyon Dolar

Stüdyo: Warner Bros.

Çekildiği yıla göre büyük bir bütçeye sahip olan Pirates of the Caribbean: At World's End, 2007 yılının en çok gişe yapan filmi olmuştu. Filmin bu denli pahalı olmasının en büyük sebebi deniz çekimleriydi. Serinin ikinci filmi olan PotC: Dead Man's Chest ile çekimleri çoğunlukla aynı anda yapılan PotC: At World's End'in görsel efektlerinin tamamlanması 5 ay sürdü ve ikinci filmden yalnızca 10 ay sonra vizyona girdi.

Bütçe: 300 Milyon Dolar

Stüdyo: Disney

Avengers: Infinity War, 10 yıllık hikaye anlatımını tüm kahramanları dengede tutan bir başarılı bir anlatımda birleştirdi. Disney, Infinity War için 325 milyon dolar harcayarak Marvel'ın hikayesinin doruk noktasına ulaşmasının yolunu açtı. Avengers: Infinity War, Disney'e dünya çapında 2 milyar dolardan fazla kazanç sağladı.

Bütçe: 325 Milyon Dolar

Stüdyo: Disney

Henüz vizyona girmeyen filmlerden birtanesi de Fast X. Universal Studios'un en yüksek bütçeye sahip filmi olan Fast X kadrosunda birçok yıldızı bulunduruyor. Bu kez kötü adam rolünde Jason Mom0a'yı izleyeceğimiz Fast X için heyecanlı bekleyiş sürüyor. Fast & Furious serisinin sondan bir önceki filmi olacak olan Fast X 19 Mayıs'ta vizyona girmeye hazırlanıyor.

Bütçe: 340 Milyon Dolar

Stüdyo: Universal Pictures

James Cameron'ın yıllar boyunca çalıştığı Avatar'ın 2. filmi sonunda vizyona girdi. Tabii yıllarca bu kadar sıkı çalışmanın birde maliyeti oldu ve filmin yalnızca prodüksiyonuna tam 250 milyon dolar harcandı. Muazzam sualtı fotoğrafçılığı ve destansı aksiyon sekansları ile Avatar 3D konusunda dünyada bir numara olduğunu bir kez daha kanıtladı. 2 Milyar doları aşan gişe hasılatı ile Avatar: The Way of Water halen vizyonda gösterilmeye devam ediyor.

Bütçe: 350 Milyon Dolar

Stüdyo: Disney

Infinity Saga hikayesini sonlandıran Avengers: Endgame'in bu denli yüksek bir bütçeye sahip olması kimseyi şaşırtmamış olsa gerek. Çok geniş bir kadroya sahip olan film, Marvel Sinematik Evreni Infinity Saga hikayesinin 10 yıllık gelişimini destansı bir sonla bitirmişti. Avengers: Endgame, aldığı olumlu eleştirilerin yanı sıra kısa bir süreliğine tüm zamanların en çok hasılat yapan filmi olmayı başarmıştı.

Bütçe: 356 Milyon Dolar

Stüdyo: Disney

Şaşırtıcı bir biçimde Avengers serisinin en yüksek bütçeye sahip filmi Age of Ultron. Güney Afrika, İngiltere, İtalya, Güney Kore, Bangladeş ve New York gibi yerlerde çekilen filmin yapımı milyon dolarlara mal olmuştu. Genel olarak kötü bir film olmasa da, hasılat açısından Disney bu filmden beklediğini alamamıştı. 2015'in en çok hasılat yapan 4. filmi olan Avengers: Age of Ultron çok fazla komedi unsuru içermesi ve Ultron'u çok çabuk harcaması yüzünden halen eleştiri alan bir Marvel filmi.

Bütçe: 365 Milyon Dolar

Stüdyo: Disney

Şimdiye kadar çekilmiş en yüksek bütçeli film olan Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides serinin en zayıf halkası olarak gösterilsede görsellik olarak muhteşem görüntülere sahip. 10 farklı görsel efekt şirketinin film için görevlendirilmesi, deniz çekimlerinin çok fazla paraya ihtiyaç duyması ve filme özel 3D kameraların kullanılması bütçesinin bu denli büyük olmasının en önemli sebepleri olarak değerlendirebilir. 1 milyar doları aşan hasılatı ile On Stranger Tides serinin en çok hasılat yapan ikinci filmi. Son olarak Johnny Depp'in çekimler için 55 milyon dolar aldığını da hatırlatmakta fayda var.

Bütçe: 379 Milyon Dolar

Stüdyo: Disney