Türk Dizi Sektörünün Yıllar İçinde Değişimi

Yıldan yıla Türk dizi sektörünün değişmesi.

Yıllar ilerledikçe her sektörde değişmeler yaşanır. Kolay değil, hayat değişiyor ve her sektörün buna ayak uydurması gerekiyor. Ayak uyduramazlarsa geride kalacaklarını düşünüyorlar ve bunu da istemiyorlar diye düşünüyorum. Türk dizilerini biraz daha mercek altına almak istiyorum açıkçası. Bunun nedeni de yıllar içerisinde yerli dizilerin gerçekten değişmiş olması. Gerek süreleri, gerek konuları ve gerek oyunculukları itibariyle değişmiş durumda. Bu da beni bir miktar üzüyor açıkçası. İzninizle bunu biraz açmak istiyorum.

Ben 25 yaşındayım ve yaklaşık 7-8 yaşından beri de televizyonda dizi izliyorum (maruz da kalıyorum denilebilir) ve bu diziler gerçekten değiştiler. Mesela dizi süreleri. Dizi süreleri öncesinde 60 dakika civarlarındayken şimdilerde 2 buçuk saate yaklaştılar. Bu da hem biz izleyiciler için hem de oyuncular için ciddi sıkıntı oluyor. Çünkü süre uzadıkça oyuncuların yorgunlukları artıyor. Mesela Arka Sokaklar dizisini ele alalım. Dizi ilk başladığında 80 dakika civarlarındayken şu anda 140 dakika uzunluğunda. Bu da oyuncu sirkülasyonuna neden oluyor çünkü oyuncular sürekli olarak bu tempo ile çalışmak istemiyorlar. Ayrıca dizi süreleri kısayken bir akşamda iki dizi izlemek mümkündü ancak süre uzadıkça bu dizi sayısı da bire düştü. Hatta yeni bölüm öncesinde de bir saat özet koyuluyor, üstüne de yeni bölüm derken 20.00 - 23.00 arası komple paket oluyor. Sonrasına da yabancı film konulup gece bitiyor. Tabii reklamlar da eklenince dizinin bitişi 00.00'ı da bulabiliyor ki ben en düşük ihtimali düşündüm. Bu da benim yerli dizi izlemeyişimin en temel nedeni oluyor.

Eski dizilerde konusu ne olursa olsun içinde bir pozitiflik oluyordu diye anımsıyorum nedense ya da RTÜK daha esnek olduğundan da daha eğlenceli, daha komik diziler yapılıyordu. Daha fazla komedi dizisi mevcuttu. Daha fazla aile ile izlenilebilecek dizi vardı. En önemlisi bu kadar küfür, hakaret yoktu. Şu anlarda her dizide bu durum mevcut maalesef. Önceden Avrupa Yakası gibi diziler televizyonda yayınlanabilirken artık komedi dizileri daha çok internet platformlarına yayılmış durumda. Bu da yeni dönem televizyon dizilerinin daha düz konularının olmasına neden oluyor bana kalırsa. Mesela entrika, savaş gibi konular daha fazla işleniyor. Özellikle şu dönemde çok fazla milliyetçilik duygularının ön plana çıkarıldığı dizi görmekteyiz ki bu sayısının azalmış hâli. Bu da benim gibi düşünen izleyicilerin televizyondan kopup internet platformlarına kaymasına neden oluyor.

Son olarak ise oyunculuk konusu var. Gerçi bu konu biraz da dizilerin süresiyle alakalı olabilir. Baktığımız zaman 140 dakikalık bir dizi çekimi var ve haftanın her günü bu çekimle uğraşılıyor. Her hafta bir bölüm çıkarılması lazım ki bunun daha montajı cartı curtu var yani 2-3 günde bir bölüm çekiliyor neredeyse. Bu da bir yerden sonra çekimlerin hızlı hızlı yapıldığı noktaya geliyor. Oyuncular ve yapım ekibi sahneleri çok tekrar yapmadan geçiyor bu da dizilerin kalitesini aşağıya çekiyor. Bu yıldan yıla fazlalaşmaya başladı bana kalırsa.

Toparlamam gerekirse bana kalırsa dizi süresi 40-60 dakika arasında olmalı. Yetkili birisi değilim sade bir izleyiciyim. Bence çoğunuz bana katılacaksınız çünkü hiçbirimiz internet platformlarına para ödemek istemiyoruz ancak televizyon dizileri çok kötü olduğu için buna mecbur bırakılıyoruz biraz da. Umalım ki bu sorunlar çözülür ve daha kaliteli yapımlar izleriz.