Türk Edebiyatındaki Etkileyici Mektup Kitapları ve Alıntıları

Türk edebiyatına damga vurmuş mektup eserleri. Ahmed Arif, Leylâ Erbil, Orhan Veli, Nahit Hanım, Sabahattin Ali, Aliye Ali, Filiz Ali.

Ahmed Arif - Leylim Leylim

Bu kitapta Ahmed Arif’in Leylâ Erbil’e gönderdiği 1954'ten 1957'ye kadarki mektuplar ve 1977’de gönderdiği son mektup yer alıyor. Kitabı okurken Ahmed Arif’in Leylâ Erbil’e duyduğu derin sevdayı iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Başlangıç bölümünde kitabın editörü Rûken Kızıler kitabın oluşturulma sürecini ve de bu süreç içinde Leylâ Erbil’le olan konuşma süreçlerinden bahsetmiş. Bu bölümü okuduktan sonra mektupları okumaya başlamak da pek tabii kitaba daha anlamlı bir hal kazandırmış. Mektupların orijinal halleri de mektupların aralarında okuyucuya sunulmuş.

Alıntılar

“Evrende seni özler, seni isterim. Başkaca hiç. Ne taktığım, ne de vurulacağım bir nen yok. Seni. Sade seni.”
“İnsan’dan mahrum bir cehennem karanlığında, nasıl da bulduk birbirimizi...”
“Bineceğin trenlerin soluğu tükenmesin. Ayağını attığın yerler deprem görmesin. Denizler uslu, vapurlar yollu olsun. Ferman et rüzgâr beni de alıp oralara atsın. Mutlu ol. Allah beni kahretsin.”

Sabahattin Ali- Canım Aliye, Ruhum Filiz

Kitapta Sabahattin Ali’nin eşi Aliye Ali’ye yazdığı mektuplar yer alıyor. Sabahattin Ali’nin nişanlı, eş ve baba olarak yazdığı bu mektuplar sayesinde onun hayatının farklı zaman dilimlerine şahitlik ediyoruz. 1935 tarihiyle başlayan ve 1948 tarihli son mektupla sonlandırılan bu mektup kitabının sonunda ise Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali’ye yazdığı mektupları görüyoruz.

Alıntılar

“İnsan muhitin bayağı, manasız, soğuk tesirlerinden kurtulmak istediği zaman yalnız okumak fayda verir.”
“ ‘Gözlerimi kapadığım zaman senin hayalini görüyorum...’ diyorsun. Ah Aliye, ben gözlerim açıkken bile hep seni görüyorum.”
“Düşün, dünyada yalnızlık kadar feci şey var mıdır?”

Orhan Veli- Yalnız Seni Arıyorum

Yalnız Seni Arıyorum kitabında Orhan Veli’nin büyük aşkı Nahit Hanım’a yazdığı mektuplar yer alıyor. Kitabın editörü Murat Yalçın kitabın hazırlanışını giriş bölümünde detaylıca anlatarak bizi kitaba hazırlamış. Ayrıca kitabın başında edebi ve aydın çevrenin gözdesi olan Nahit Hanım’ın kim olduğundan da bahsedilmiş. Kitapta yer alan mektuplar 1947’den başlayarak 1950 yılları arasında yazılmış olan mektupları kapsıyor. Kitabın sonunda ise Nahit Hanım’ın Orhan Veli’ye yazmış olduğu fakat Orhan Veli’nin ölümü sebebiyle göremediği son bir mektup yer alıyor. Orhan Veli’nin 'Yalnız Seni Arıyorum' kitabı, Nahit Hanım’a duyduğu aşka, sitemlerine ve hayatının akışına da şahit olacağınız yegâne mektup kitaplarındandır.

Alıntılar

“Resimlerde, sözlerde, hatıralarda, kokularda, renklerde, her şeyde seni arıyorum. Yattığım vakitler yalnız seni düşünüyorum.”
“Hep seni düşünmek için kimsenin yüzüne bakmadım.”
“Bana inanma, beni sevme, beni anlama, hepsine razıyım; yeter ki ben seni seveyim. İşte seviyorum da.