Türkiye'de Açlık Sınırı ve Asgari Ücret-2

Türkiye'de alınan yeni asgari ücret kararı vatandaşlara nasıl yansıdı? Açlık sınırı ve yoksulluk sınırı ne kadar?


Türkiye'de Açlık Sınırı ve Asgari Ücret adlı içerikte sizlerle beraber Türkiye'nin durumuna göz atmıştık. Asgari ücret kararı açıklanmadan önce yaptığımız incelemenin şimdi ikincisini yapacağız.

Türkiye'de Açlık Sınırı ve Asgari Ücret adlı içerikte açlık sınırı ve yoksulluk sınırından, aralarındaki ilişkiden söz etmiştik, dilerseniz ilk içerikten ulaşabilirsiniz.

Açlık sınırı ve yoksulluk sınırı ile asgari ücret ilişkisini Türkiye açısından sizlerle beraber tekrar değerlendireceğiz.


TÜRK-İŞ verilerine göre

2022 Haziran Açlık Sınırı: 6.391,17 Tl

2022 Haziran Yoksulluk Sınırı: 20.818 Tl

2022 Temmuz Asgari Ücret/brüt: 6.471,00 Tl

2022 Temmuz Asgari Ücret/net: 5.500,35 Tl

Yukarıdaki verilere ek olarak; asgari ücretle çalışan bir işçinin işverene maliyeti 7.603,47 Tl'ye ulaştı. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti TÜRK-İŞ verilerine göre 8.313 Tl'ye yükseldi. Açlık sınırını incelediğimiz için mutfak harcamaları enflasyonuna da bakmamız gerekli. Aylık mutfak enflasyonu artışı %6,2, yıllık mutfak enflasyonu ise %117,3 seviyelerine yükselmiştir.



Bir önceki içerikte net asgari ücret 4.253 Tl'ydi. Asgari ücret kararı açıklanmadan önce ilk içerikte de belirttiğim gibi açlık sınırının üzerinde bir asgari ücret bekliyordum. Bunun sebebi açlık sınırı, hane halkının dengeli ve yeterli beslenebilmek için yapması gereken aylık gıda harcamasını gösteriyor olmasıdır. Asgari ücret açlık sınırının altında ise bu demek oluyor ki asgari ücret ile çalışıp ailesine bakmaya çalışan bir kişi ve ailesi yeterli beslenemiyor.

Bekar bir çalışanın aylık maliyeti 8.313 Tl'ye yükseldiğini yukarıda belirttim. Bu tablo bize gösteriyor ki bekar bir bireyin aylık harcaması da asgari ücretin üzerinde. Hane halkının yeterli beslenememesi bir yana, asgari ücret alan ve bekar yaşayan bir kişinin de yeterli beslendiğini söyleyemeyiz.

Açlık sınırı 2022 Temmuz ayı için asgari ücretin 2.137 Tl üzerindedir. Temmuz ayı içerisinde gıda enflasyonunda artış olacağı neredeyse bellidir. Gıda fiyatlarında yaşanan artışlar, gıda enflasyonunu yükseltmekte ve ücretler gitgide enflasyon karşısında erimektedir. Mayıs ayı ve Haziran ayı arasında sadece gıda enflasyonunda %6,2 artış olmuştur. Market alışverişlerinden bildiğimiz gibi Haziran ayı ve Temmuz ayı arasında da gıda enflasyonunda artış göreceğiz. Açlık sınırı ve asgari ücret arasındaki makas daha çok açılacak ve ücretler enflasyon karşısında erimeye devam edecek.

Yoksulluk sınırı zaten açlık sınırına bağlı olarak artmakla beraber; ulaşım, eğitim, elektrik, su gibi ihtiyaçların fiyatları yükselir ise yoksulluk sınırı daha da artacaktır. Açlık sınırı ve asgari ücret ilişkisini ve gelişen olayları Türkiye'de Açlık Sınırı ve Asgari Ücret-3 içeriğinde incelemeye devam edeceğiz.