Türkiye'nin Eurovision Serüveni En iyi 3 Yıl

Sizce en iyisi hangisi?

Müzikle yatıp müzikle kalkan hayatının hiçbir anında müziksiz yapamayan tabiri caizse kanında müzik akan bir milletiz. Buna rağmen Avrupanın Uluslararası en büyük şarkı yarışmasını yalnızca 1 defa kazanabilmiş durumdayız. Eurovision birçok Türk şarkıcının elbette en büyük hayallerinden birisidir. Her ne kadar uzun bir süredir verilen puanlar siyasi olaylara ilişkilendiriliyor olsa da bu yarışma hala Avrupa'nın en büyüğü konumunda.

1975'te ilk olarak Semiha YANKI'nın Seninle bir dakika eseriyle boy gösterdik bu sahnede. Her ne kadar benim En İyi 3'ümde yer almasa da ilk olması açısından çok büyük önem arz ediyor. Hemen alttan da dinleyebiliriz.


Şimdi gelelim listemize!

3. Şebnem PAKER & Grup Etnik - Dinle

O duru güzelliği ve berrak sesiyle tüm yarışmayı sallayan ve yarışmada da üçüncü olan Şebnem PAKER benim listemde de üçüncü sırada yerini alıyor. Şarkının içerisinde enstrümantal kısmı icra eden grubun da isminden anlaşılacağı üzere etnik izler duymak mümkün. O yılın kazananı Birleşik Krallık adına yarışmaya katılan Katrina and the Waves olmuştu.



2. maNga - We Could Be The Same

Yıl 2010 ve herkesin aklında tek bir soru maNga nasıl birinci olamadı? İşte gerçekten tam olarak öyle bir Eurovision senesi olmuştu. Bambaşka bir müzik deneyimi daha önce neredeyse hiç görülmemiş bir sahne şovu. Hızlı sözlerle işlenen ardından çarpıcı bir nakarata sahip olan o müthiş beste. Hepsi tam eksiksizdi peki bizi engelleyen şey neydi? Gerçekten şu an bile kafamı bazen yastığa koyduğumda o yukarıda sorduğum soru kafamın içinde dolanıp duruyor. O yıl birinci olan LENA ülkesi Almanya'yı 28 yıl sonra toplamda ikinci kez birinci yapmıştı.



  1. Sertap ERENER - Everyway That I Can

Tabi ki Eurovision tarihindeki en büyük gururumuz Sertap ERENER ve Everyway that I Can. Zira bu bizim tek birinciliğimiz. 2003 yılında tam 167 puan alarak diğer tüm katılımcı ülkeleri geride bırakıp şampiyon olarak dönmüştü Riga'dan memlekete Sertap ERENER. O günden beri 1 defa ikincilik, 3 defa da dördüncülük alsakta daha yukarıda bir basamakta olamadık.

Peki sizce bugün Türkiye yine Eurovisiona katılmalı mı? Katılması durumunda ülkeye yeni başarılar getirebilecek yeterli beceriye sahip müzisyenler sizce hala ülkemizde var mı?