UI UX Tasarım

UI UX Tasarım Nedir?

UI, user interface yani kullanıcı arayüzü, UX ise user experience yani kullanıcı deneyimi anlamına gelmektedir. UI ve UX tasarımcılar birlikte çalışırlar ancak ele aldıkları durumlar farklıdır. UI ve UX tasarımcılar, uygulamanın tasarımı ile ilgilinse de farklı açılardan ve boyutlardan bakarlar.

Kullanıcı arayüzü, yani UX, tasarımın grafiksel yani görsel yönlerini ifade eden bir kavramdır. Bu, son kullanıcının görebileceği ve etkileşime girebileceği tüm tasarım yönlerini içerir.

UI tasarımın odak noktası, işlevsel yani fonksiyonel olan ve kullanıcının görsel olarak çekici bulmasının yanında, ihtiyaç duyduğu görevleri tamamlamasına olanak sağlayan bir arayüz oluşturmaktır. UI tasarımcısı ayrıca front-end geliştirici olabilir ve kodlama yapabilir. Bununla yanında, UI tasarımcısı bir front-end yazılım geliştiricinin daha sonra kodlayacağı şablon ve tasarımlar da oluşturabilir.

Kullanıcı deneyimi, bir ürünün kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığına odaklanan bir alandır. UX tasarımcıları, insanların bir ürünü nasıl kullandığını ve tasarımın, insanların amaçlarına ulaşmalarında işe yarayıp yaramayacağını bilmek ister. UX tasarımcılarının işleri, bir ürünü fonksiyonel kılmanın yanı sıra optimize ederek geliştirmektir.

Bir UX tasarımcının işinin büyük bir kısmı, kullanıcıların kendileri için önemli olan görevleri tamamlayıp tamamlayamayacaklarını ve kullanıcıların ürünü kullanmak isteyip istemediklerini anlamak için testlere tabi tutmaktır. Arabirimi mutlaka tasarlamak ya da kodlamak, UX tasarımcısının işi değildir fakat tasarımı son kullanıcıyı baz alarak iyileştirirler.

UX tasarımı, ürün tasarımının yanı sıra farklı konuları da kapsayabilir. Bir UX tasarımcısı, kullanıcı tabanının ürünü nasıl keşfedeceğini düşünmeli ve kullanıcı deneyimini bir bütün olarak ele almalıdır.


UI bir şeyin nasıl tasarlandığına öncelik verir, UX ise nasıl kullanılacağına önem verir. Gimp, popüler bir GNU yani görüntü işleme programı. İyi bir program olsa da, açık kaynaklı birçok yazılım gibi programlara ihtiyacı vardır.

UI tasarımcısı, programdagörebileceğiniz ve etkileşimde bulunabileceğiniz her şeyi, estetik olarak hoş ve işlevsel hale getirmek için çalışır. Gimp’in iyi uyguladığı bir UI ilkesi tekdüzelik kullanımıdır. Tuvale sağ tıklarsanız üst kısımdaki menü görüntülenir. Aynı sıra ile gösterilir ve aynı seçeneklerin tümüne sahiptirler.

Gimp’in grafik arayüzü minimal bir tasarım sunması için geliştirildi. Tasarımı estetik açıdan çok hoş, bununla birlikte simgeler, tutarlılığı ihlal eden farklı sürümler arasında değişti, buna rağmen Gimp arayüzü oldukça iyi denebilir.

Yaygın olarak kullanılan araç gereçler ve özellikler sekme ve menü katmanlarına gömülüdür ve bu da yazılımın kullanımını gereğinden daha zorlaştırır. Bazı özellikler sezgisel değildir.

Daha yönetilebilir bir süreç yaratmak için farklı kişi ve ekipleri farklı görevler atanır ve görev dağılımı verilir. UI tasarımcısı tasarımı oluştururken, UX tasarımcısı insanların ürünü nasıl kullanacağını araştırıyor olabilir. Araştırmaları daha sonra tasarıma ve düzene dahil edilebilir.

UI ve UX tasarımcılar her nekadar çok yakın çalışsa da, tasarımın farklı yönleri üzerinde çalışırlar. UI, tasarımın somut yönlerine odaklanır.

Bir uygulama, kötü bir UX’e rağmen iyi bir UI sunabilir. Ya da kötü bir UI içermesine rağmen iy ibir UX sunabilir. Örneğin Notepad++ uygulaması kullanıcı arayüzü zayıf olsa da, kullanıcı deneyimi güçlüdür.

Hem UI hem de UX tasarımcısının, mutlaka programlama bilmesi gerekmez. Tasarım çalışmalarının ve testlerin çoğu prototiplerle yapılır.UI/UX tasarımcısının bilgisayar bilimi yerine tasarım ve davranış bilimlerinde bir geçmişe sahip olabilmesi gerekiyor. Bu nedenle bir UI/UX tasarımcısı, küçük ekipler için çok önemli bir pozisyon.

Bir geliştirme ekibinin üyeleri, ihtiyaçlar göre belirlenir. İyi bir ekip oluşturmak, ekibin her üyesinin farklı rollerini iyi anlamayı gerektirir. UI ve UX tasarımcılarının rolleri birbirini tamamlayıcıdır.