Üniversite Mezunu Bir Anne Olmak

Annelik... Bu konu üzerine bir tez yazılabilir ama kısaca söz etmek gerekirse fedakarlık ve şefkatten ibaret diyebilirim.

Üniversiteyi bin bir zorluklarla bitirmişken "bari bundan bir şeyler çıksın, boşa gitmesin" diyor insan ister istemez. Eğer ingilizcem olmasaydı ne yapardım bilmiyorum çünkü çoğu bölümde olduğu gibi Sosyoloji bölümü de çok istihdam vaad etmiyor ne yazık ki. Üretmek, paylaşmak ve düşünmek bir alışkanlık olmuşken sadece ev hanımlığını kaldıramıyor herhalde izzetinefsim. Belki de içimdeki azim bunu gerektiriyor. "Durma daha çok çalış" diyor. "Annelik güzel ama ona sığınma başka neler yapabilirsin?" diyor içimden bir ses. Bu yüzden online öğretmenlik yapmaya başladım. Bu beni iş bulma anlamında doyuruyor diyebilirim. Bu fırsatı bulduğuma şükrediyorum. Kadro bekleyen birçok sosyolog meslektaşım var. Onlara da bir yandan başka yetenekli oldukları alanlara yönelmelerini tavsiye ederim. Bekleme süreci yıpratıcı olabilir çünkü.

Annelik... Bu konu üzerine bir tez yazılabilir ama kısaca söz etmek gerekirse fedakarlık ve şefkatten ibaret diyebilirim. Doğurmak ayrı bir heyecan ve stres demek, doğum sonrasında emzirmek de ayrı bir özveri istiyor, çocuk ağladığında gece kalkıp onu uyuturken gözleriniz kapanabiliyor. Birkaç ay sonra sürekli yapımı baya eğlenceli(!) olan sebze çorbaları başlıyor. Yoğurt yapmak, yedirmek, bulaşık ve çamaşır yıkamak da peşinden geliyor. Tüm bunlara katlanmak için bebeğinize duyduğunuz sevgiye bolca ihtiyacınız oluyor. O bu dünyaya gelmeyi seçmedi. Onu dünyaya getirenler onun acizliğini göz ardı edemezler bu nedenle. Bazı anneler şanslı oluyor, benim gibi çünkü annemden yardım alabiliyorum. Evladını tek başına büyütenler daha çok takdir edilmeyi hak ediyorsa da yardım alanlar da yayılıp yatmıyor tabi.

Demem o ki ben kendimi mutlu edecek motivasyonu bulursam bebeğime iyi annelik edebilirim. Yalnızca bakım veren olmam kendime de bakım veririm. Bence tüm anneler böyle yapmalı. Çocuk olduktan sonra yapamadıklarını bir şekilde boş zamanlarına denk getirip elde etmeli. Para kazandırsın kazandırmasın bir hobi bile olur. Yeter ki olası bir bunalımın önüne geçilsin. Her çocuğun sevgi dolu bir ortamda büyümeye hakkı var. Ebeveyn olarak o sevgiden kendimizi de mahrum bırakmayalım.