Üniversiteye Yeni Başlayacaklara Tavsiyeler (deneyimli bir öğrenciden)

Kendi deneyimlerimden esinlenerek yazdığım yazıya bakmanızı tavsiye ediyorum. Üniversiteye başlayacaklar için faydası olacağını düşünüyorum.

Halihazırda buradayım, sizlere güzel bir deneyim yazısı paylaşmak istiyorum (bütün eğitim hayatımda geçerli oldu bu deneyimlerim, ilk-orta-lise-üniversite)

Önce yer konusunda giriş yapalım.

İmkanınız varsa, nerede oturuyorsanız oradaki üniversitelere gidin.

Yok geniş aileyiz kalabalık aile içinde rahat duramam diyorsanız şehir dışındakilere de gidebilirsiniz. Akraba yanında kalacaksanız ekstra puan demektir.

Şimdi de hangi önlisans/lisans seçeceğim onu düşündürelim.

Tam olarak hedefim nedir? Gelecekte ne yapacağım? İstediğim bu mu? İlgi alanıma uyuyor mu? Bu soruları kendi içinizden söylene söylene kendinizi şöyle bir sorgulamayı deneyin. 4 sene boşuna okumuş olmayın. İllaki şu bölümü okuyacaksın diyenlere kulak asmayın. Siz ne istiyorsanız onu okuyun. Herkes bu bölümü okuyor ben de bu bölümü okuyacağım, mantığıyla giden ayvayı yer ha. Aman!

Ortama giriş yaptım, nasıl rezil olmam? Nasıl adam olurum?

Şimdi de üniversiteyi kazandınız, üniversite ortamına girdiğiniz andan itibaren arkadaşlarınızla kaynaşın ama idareli olarak kaynaşın. Kötü arkadaşlık kötü sonları getirebilir.

Aile tecrübesi, ağabey zamanında yapıp da uzaklaştırma almıştı iyi hatırlarım.

Sosyal hayat iyi, peki ya dersler? Aldığınız kredili dersler karşılanmalı tabii ki.

Dersleri mümkün olduğunca asmamaya çalışın. 4'ten baz alırsak 3'ten düşmemeye bakın. Seçmeli derslerinizi isteğinize göre seçin. Arkadaşım burada ben de burada olayım gibi değil. Birisi x'i mi seçti ben de x'e gireyim gibi değil (ilgi alanları aynı olursa apayrı) siz y'e girin.

Okulun sosyal imkanlarına da bir bakalım.

Sosyal kulüplerde aktif rol oynayın. Her kulüpte de olmayın. 1-2 anca yeter gibi. İster girişimcilik ister spor isterseniz de sanat, size kalmış.

Hocalarımızı da es geçmeyelim.

Hocalarınızdan pekiyileri kapmaya çalışın. Sürpriz sınavlara şaşırmayın adam gibi çalışan adam gibi sınavdan çıkar.

Bütün bu yazdıklarımı genel olarak kaale alın ama başkalarını da dinleyerek kendi özetinizi çıkarın ve böylece işinizi halletmiş olursunuz.

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bu yazı orijinal olarak 1 sene önce benim de üyesi olduğum ekşisözlük'te yazılmıştır. Buraya tıklayarak orijinal yazıma bakabilirsiniz. (@sonicbits)