Üniversiteye Yeni Başlayanlar için CV Hazırlama Rehberi: Part 2

CV hazırlarken nelere dikkat edilmelidir?

Merhaba, bir önceki yazımda “CV’mizi güçlendirmek için neler yapabiliriz?” sorusunu yanıtlamıştım. Şimdi de CV’yi nereden ve nasıl hazırlayabileceğimiz kısmına geçeceğiz.

Bunun için hazırlanmış internet siteleri olduğunu biliyor muydunuz? Erasmus+ stajı aradığım dönemde herkesin önerdiği ve “Tüm Avrupa’da geçerli bir CV hazırlayabilirsin” dedikleri site tabii ki Europass’ti. Kullanımı oldukça kolay olan bu siteye kaydolduktan sonra tek yapmanız gereken boşlukları doldurmak oluyor.

https://europa.eu/europass/tr/create-europass-cv

Ancak sayfalarca yaptıklarınızı anlatarak veya rengarenk çiçek böcek bir CV hazırlayarak ilgi çekemezsiniz. CV’nin en önemli özelliği ilk bakışta sizin hakkınızda temel bilgilere ulaşılabilecek olması. Tercih edilen zuunluk bir ve iki sayfa arası olmasıdır.

- Hobilerinizin olması oldukça güzel bir özellik ancak sayfalarca karate kursunuzu ve başarılarınızı anlatarak muhasebe işini kapamayacağınızı da bilmeniz gerekli.

- Eğitiminizi kronolojik sıraya göre yazmalısınız. Eğitiminizle alakalı açıklamalar eklemek isterseniz -not ortalaması, lisansta yapılan çalışmalar vb.- birkaç cümleden uzun olmamasına da özen göstermeniz gerekmekte.

- İlk yazımda bahsettiğim kulüp, STK, eğitim vb. bilgilerinizi oradan ne öğrendiğinizi anlatan birkaç cümlelik açıklamalarla anlatmanız çok önemli. Örneğin; AFAD’da gönüllülük yaptığınız süreçte bir afet durumunda yardıma gitmişseniz bunu “Görevim depremzedelere ilk yardım uygulamak ve yiyecek yardımına destek olmaktı. Bu durum bana kriz anlarında soğukkanlı olabilmeyi, hızlı ve verimli karar alabilmeyi öğretti.” gibi bir dille açıklayabilirsiniz.

Detaylı olarak her şeyi anlatamasam da bir süre önce aynı durumda olan bir öğrenci olarak en sık gördüğüm hatalar ve en zorlanılan kısımları açıklamak istedim. Umarım faydalı olabilmişimdir.

Daha detaylı açıklamalar ve motivasyon mektubu hakkında da bilgi edinmek isterseniz Harvard’ın bu dokümanından da faydalanabilirsiniz. https://hwpi.harvard.edu/files/ocs/files/hes-resume-cover-letter-gu