Ünlü Kaligraf: Hermann ZAPF

Tasarladığı fontlar ve yenilikçi fikirleri ile tasarım dünyasını etkileyen duayen isim.


1918 yılında, Almanya’da dünyaya gelen Hermann Zapf, tasarım dünyasına birçok yenilik katan isimler arasında yer alıyor. Yarattığı fontlar ve harflerin dijital dünyaya geçmesinde sağladığı katkılar ile tasarım alanına yön vermiştir. Optima ve Palatino yarattığı fontlar arasında en dikkat çekenler olarak sıralanıyor. İlk basılı yazı tipini ise 1938 yılında, Gustav Mori aracılığı ile tasarlamıştır.

Tasarladığı fontlar arasında ‘Optima’ ise sanatçının favori fontu olarak bilinmektedir. Palatino ve Optima İtalyan Rönesansı'ndan esinlenerek tasarlanmış fontlar olsa da kariyerinin ilerleyen dönemlerinde yarattığı fontlarda sade ve klasik bir stili benimsemiştir.  Melior isimli font da sanatçının sade tasarımlarına örnek olarak gösterilebilir.

Harflerin dijital dünyaya geçmesi gerektiği üzerindeki fikri, Almanya’da onay alamadığı için A.B:D.’ne gitmiş ve orda ders vermiştir. Tipografik bilgisayar programcılığı alanında profesörlük teklifi almış, aynı zamanda bilgisayar uzmanları ile yaptığı görüşmeler neticesinde fikirlerini daha da geliştirebilme fırsatı yakalamıştır. Arkadaşları ile kurduğu şirket sayesinde tipografik bilgisayar yazılımını geliştirmiştir. 

Sanatçının hayatı ve çalışmalarını anlatan ‘Alphabet Magic’ isimli bir belgesel bulunmaktadır. 2015 yılında hayata veda eden sanatçı, tasarım alanının duayenleri arasına giren bir isim olmuştur.