Ünvan Koruyan Şampiyon: Aryna Sabalenka

Aryna Sabalenka

Merhaba! 2024 Avustralya Açık’ın ardından sizlere kadınlar tarafının şampiyonu Aryna Sabalenka’dan ve bu şampiyonluktaki yolundan bahsetmek istiyorum. Hazırsanız başlayalım.

5 Mayıs 1996’da Belarus’da dünyaya gelen şampiyon tenis yıldızı bugüne kadar WTA’da toplam 18 şampiyonluk yaşadı. Yıllardır göz önünde olan ve grand slamler kazanması uzun süredir beklenen bir oyuncu olsa da parlamasını aslında 2023 yılında yaşadı diyebiliriz. Çok güçlü servis vuruşlarıyla rakiplerine zor anlar yaşatan oyuncunun geçtiğimiz yıla kadar en zararlı alışkanlığı da çift hatalardı. Oyun içinde hata yapmaya başladığı anda kendiyle inatlaşmayı sürdürüp daha çok hataya boğuluyordu ve favori olduğu maçları bile kaybedebildiği için istediği kupalara bir türlü ulaşamıyordu.

2019 yılında hayatını derinden etkileyen bir kayıp yaşadı. Kendisi bir röportajında ‘2019 yılında babamı kaybettikten sonra elime raket almak ve tenis oynamaya devam etmek istemedim çünkü bu spordaki en büyük destekçimi kaybetmiştim’ diyor. Bununla birlikte babasına ölmeden önce 26 yaşına gelmeden grand slam kazanacağının ve dünya bir numarasını olacağının sözünü verdiğini de ekliyor. Bu sözünü yerine getirmesi için önüne çıkacak engellerden haberi olmadan hem de.

2019 yılındaki bu yıkımdan tekrar döndüğünde yani 2020 yılında hepimizin bildiği ve yaşadığı COVID-19 pandemisi ortaya çıktı ve turnuvalar iptal oldu bir sürü sorun yaşandı. Tam bunları atlatıp hatalarıyla barışmaya başladığı zamanlarda da yine hepimizin bildiği Rusya-Ukrayna Savaşı çıktı. Bu savaş sonrasında Rus ve Belaruslu sporcular önce bir çok turnuvadan men edildi. Daha sonra yapılan düzenlemelerle ise bağımsız sporcu olarak oynamalarına izin verildi. Yani kazandıkları hiçbir başarıda ülkelerinden bahsetmeyeceklerini kabul ederek yarıştılar denilebilir. Hala daha -2024 yılında- hala daha bu durum devam ediyor ve önümüzdeki yaz oynanacak olimpiyat oyunlarında da yarışmak için bağımsız olmak zorundalar. Tabi bunlar işin biraz siyasi boyutuna girse de oyuncular arasında da bu savaş çeşitli tartışmalara sebep oluyor. Yine teniste Ukraynalı oyuncular ile Rus/Belaruslu oyuncular öncesi filede birlikte poz vermiyor, maç sonu da el sıkışmıyorlar. Malesef bu konunun haksız tarafı olmadığı olmadığı için yorum yapmak da çok sağlıklı olmuyor. Neyse biz şampiyona geri dönelim.

2023 yılının ilk grand slami olan Avustralya Açık’ta Rybakina’yı geçip şampiyon olduktan sonraki tepkileri ve gözyaşları aslında bize ekranlardan bile anlatıyordu. Babasına verdiği sözlerden birini burada tutmuş oldu ve ayrıca dünya 1 numarası koltuğuna da oturmuş oldu. Tam her şey yolunda giderken ilk şampiyonluğunu kazanmışken 2023 Fransa Açık yarıfinalinde Muchova’ya karşı bir set ve 5-2 kendi servisinde öndeyken eski dostu çift hatalar ve stresi kendini yeniden hatırlattı ve maç puanı görmüşken önce servisini kırdırdı sonra da maçı kaybetti. Buradan nasıl döneceği belli olmasa da Wimbledon’da yarıfinale kadar çıktı ve bir önceki yarıfinalindeki hataları yapmasa da çok başarılı bir Ons Jabeur’a kaybetti. Yılın son grand slami olan Amerika Açık’ta da final oynadı ve Coco Gauff’a kaybetti. Düşüşler ve yükselişlerle birlikte kariyerinin en başarılı yılını geçirmiş oldu.

2024 yılı başladığında kadınlar tenisinin birçok yüzü Avustralya Açık ile birlikte kortlara geri dönmeye başladı. Şampiyonun kim olacağı aslında çok sonuçlu bir bilmece görünürken özellikle favoriler birer birer elenmeye başladı. Bu sıralarda Sabalenka; ilk turda B. Fruhuirtova’yı 6-3 6-2 , ikinci turda L. Tsurenko’yu 6-0 6-0, üçüncü turda da A. Anisimova’yı 6-3 6-2 yendi. Çeyrek finalde Krejcikova’yı 6-2 6-3 geçtikten sonra yarıfinalde bir önceki turnuvada finalde yenildiği Coco Gauff’la karşılaştı. Tüm tenis severlerin merakla beklediği ve turnuvanın en iyisi olmasını beklediği maçta Sabalenka çok üstün bir oyunla 7-6 (tie-breakta 6-2 kazandı) ve 6-4’le geçerek finale ulaştı.

Finalde her şey beklendiği gibi gerçekleşti ve Çinli rakibi Q. Zheng’i 6-3 6-2 geçerek kupaya ulaştı ve unvanını korudu. Turnuva boyunca oynadığı baskın oyunun ödülünü set kaybetmeden ve kortta sadece 8 saat kalıp şampiyon olarak almış oldu. Dünya sıralamasında yeri 2 numara olmaya devam etti ve önümüzdeki grand slamlerde yeniden 1 numara olmak için çabalayacağını bizlere gösterdi.