Varlık Nedeni

Var olma sebebinizi biliyor musunuz?

Ikigai,"varlık nedeni" anlamına gelen bir yaşam felsefesidir.

Japonca "iki" (hayat) ve "kai/gai" (amaç) kelimelerinin birleşmesiyle oluşan bu kelime, "uğruna yaşanılan şey" veya "sabah uyanma sebebi" anlamlarına gelmektedir. Ikigai kelimesi genellikle kişinin hayatını değerli kılan şeyleri belirtmek için kullanılır.

Her bireyin ikigai'ı kendisine özgüdür. İçine doğmuş olduğu toplum, aile, inanışlar ve yaşanmışlıklar, bireyin içsel benliğinin oluşmasına katkıda bulunur. Birikerek gelen bu gelişim ikigai duygusu olarak ortaya çıkabilir. Ikigai, bireye zorla dayatılamaz, genellikle kendiliğinden oluşur, kişinin kendisi tarafından istenilir ve sonucundaki davranışların sorumluluğu alınır.



Ikigai hissinde, birey yaşam konusunda hevesli ve heyecanlıdır. Bu his, kişinin ekonomik durumu ile ilgili değildir. Hatta bir kişi çok zor bir durumdayken bile aklında bir hedefi varsa ikigai hissedebilir. Bu davranışlar zorlu değil, uysal, istekli bir akışla gerçekleşir.

Bu his verdiği yaşam enerjisiyle, ruhsal sağlığı ve dolaylı olarak beden sağlığını desteklemektedir. Bu nedenledir ki, Japonların sağlıklı, uzun yaşamlarının bu felsefeye bağlı olduğu düşünülmektedir.


Ikigai nasıl bulunur;

1 - Sevdiğin işi yapıyor musun?

2- Sevdiğin işi iyi yapıyor musun?

3- Hem sevdiğin hem de iyi yaptığın işten para kazanabiliyor musun?

4- Bu işin dünyaya faydası oluyor mu?


Evet, yukarıdaki sorulara vereceğiniz cevapların kesişimi sizin ikiga'inizi oluşturur. "Sabah uyanma sebebiniz", dünyaya katkısı olan, sizi madde ve manevi anlamda besleyen, iyi yaptığınız ve sevdiğiniz şeydir.