Victoria’s Secret: Dünü, Bugünü ve Yarını

Victoria's Secret'ın kuruluşundan günümüze kadar olan serüvenini özetlediğim yazım yayında. Eklemek istediklerinizi yorumlara yazabilirsiniz

Victoria’s Secret, Stanford Üniversitesi İşletme mezunu Roy Raymond tarafından 1977’de Kuzey Kaliforniya’da, erkeklerin de iç çamaşırı mağazalarına rahatça girebilmesi misyonuyla kuruldu. Roy Raymond, kendisini bu fikire iten durumun, karısı için her sütyen almaya gidişinde ona hayretle bakan insanlardan ibaret olduğunu söyler. Raymond, Victoria’s Secret’ı kurarken bu hedefle yola çıkar ve her türlü müşterinin kendini rahat hissedebileceği mağazalar zincirini kurmakla kalmaz, hem internet ortamındaki alışverişe açar, hem de adeta yeni bir dünya kurar. Markanın adı, sanıldığının aksine eşinin adından gelmemektedir. Tarihteki Victoria dönemindeki moda stilini fantezi sütyen stiline uyarladığı için ve son derece gizli fetişlerine gönderme yapma aracılığıyla, marka Victoria’s Secret adını almıştır.

VSFS; yani Victoria’s Secret Fashion Show adlı, markanın ilk defilesi 1995’te New York’ta düzenlenmiştir. 2005'te Gisele Bündchen'in 12.5 milyon dolarlık sütyeni giyerek Bodyrockers'ın "I Like The Way You Move" şarkısı eşliğinde yaptığı açılış efsanevi olarak kabul edilmektedir. 2006'da, Victoria's Secret'ın alt markası olan PINK ilk defa defilede yer almıştır. 13 Kasım 2007'de Victoria's Secret melekleri markanın 25'inci yılı anısına Hollywood Bulvarı'nda bir yıldızla onurlandırılmışlardır. Bu yıldız verildiğinde markanın melekleri Heidi Klum, Adriana Lima, Alessandra Ambrosio, Karolína Kurková, Selita Ebanks, Izabel Goulart, Marisa Miller ve Miranda Kerr'den oluşmaktadır.

Bu ünlü defilelerinde manken olarak boy göstermek için ise çok sıkı kriterleri bulunmaktadır. Bunlar:

·      Amerikan vatandaşı olmak ya da 50 eyaletten birinde yaşama iznine sahip olmak

·      En az 1.76 metre uzunluğunda olmak

·      18 - 30 yaş arasında olmak

·      İngilizce okuyabilmek ve yazabilmek

·      Son derece sağlıklı olmak

·      Hiç suç işlememiş olmak

·      Daha önce hiç bir sansasyonel olaya karışmamış olmak

·      Victoria's Secret ve CBS ortaklarıyla ilişki yaşamamış olmak

Ayrıca her yıl, defilede 1 manken, kendi ölçülerine özel olarak dikilmiş, çeşitli mücevheratlardan oluşan fantezi sütyenini (Fantasy Bra) defilede giyerek podyumda yürür. Şuana kadar Fantasy Bra giymiş mankenler Heidi Klum (3 kere), Adriana Lima (3 kere), Gisele Bündchen, Tyra Banks, Karolina Kurkova ve Alessandra Ambrosio gibi isimlerdir. Şunu da belirtmeliyiz ki, 2000 senesinde giyilen Fantasy Bra’nın fiyatı 15 Milyon Dolar’dır ve o zamanın Guinness Rekorlar Kitabına bile girmiştir.

Tabii ki VS’nin yadsınamaz alt markası olan PINK’ten de biraz bahsedeceğim. PINK markasının hedef kitlesi yaşça daha genç kadınlardır (15-25 yaş). 2002 ve 2003 yılları arasında ürünler mağazalarda yer almaya başlamıştır ve büyük rağbet gördüğü için hala satışları sürmektedir. PINK’in satış stratejisi ve temel amacı, genç kadınları da dükkana çekmek ve ilerisi için potansiyel müşteri topluluğunu oluşturmaktır. 2006 yılı itibariyle yan kuruluşa, VSFS’da PINK Collection olarak ayrı bir şekilde defile düzenlenmeye başlanmıştır. Bu defilede ise başta Miranda Kerr, Behati Prinsloo, Doutzen Kroes, Chanel Iman, Elsa Hosk ve Taylor Hill olmak üzere çeşitli genç mankenler ürünleri tanıtmıştır.

Son yıllara gelecek olursak, dünyanın durumu, güzellik algısındaki değişimler ve öz şefkat gibi temalar eskisine göre daha rağbet görmeye başladığı için, Victoria’s Secret da yönünü ‘kusursuz melek gibi güzellik’ten ‘herkes farklıdır, güzellik herkese göre değişir’ e yönlendirmiştir. Bu ani yön değişimi ile ilgili feminist spekülasyonlar sürmektedir.

KAYNAK

https://tr.wikipedia.org/wiki/Victoria%27s_Secret

https://www.pazarlamasyon.com/victorianin-sirri-neydi-victorias-secretin-hazin-hikayesi

https://www.sozcu.com.tr/hayatim/magazin-haberleri/victorias-secret-melekleri-nasil-seciliyor/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Victoria%27s_Secret_Fashion_Show

https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/hayat/victorias-secret-hakkinda-ogrendiginizde-cok-sasiracaginiz-6-bilgi-40791767

https://www.ensonhaber.com/galeri/victorias-secretin-gizemli-oykusu