VIII. Henry Ve Şanssız 6 Karısı / Part 1

Divorced, beheaded, died, divorced, beheaded, survived.

Geçenlerde telefonumda gezinirken Six The Musical'ın videolarına dalıp gittim yine. Şarkılarıyla olsun, kostümleriyle olsun herşeyiyle beni büyüleyen bir müzikal. Tarihte hep 8. Henry'nin gözünden görmeye alışık olduğumuz olaylara yeni bir görüş getiren müzikal aslında 2017 yılından beri çeşiti yerlerde sergilenmekte. Ama biz kendisini en çok Brodway çıkışlarından sonra duyduk, çünkü müzikaldeki şarkılar -Brodway çıkışlarını yaptıkları 2021 yılında- "TikTok" platformunda en çok kullanılan seslerden oldu. "No One Wants A Waist Over Nine Inches" , " Yeah, that didn't work out..", " Tall,large, Henry The Eight" gibi şarkılardan bazı sözler uzun süre trend olarak platforma yerini aldı. Bunun dışında aslında hepimiz 8. Henry'e televizyon dizilerinden, filmlerden veyahut kitaplardan tanıyorduk.

Henry Cavill'in de içerisinde yer almış olduğu dört sezon süren The Tudors, Anne Boleyn, Philippa Gregory'nin yazdığı ve sonradan film uyarlaması da çekilen başrollerinde Natalie Portman, Scarlett Johansson ve Eric Banagibi isimlerin yer aldığı Boleyn Kızı, Aragonlu Catherine'nin hayatından esilenerek çekilen The Spanish Princess gibi işlerden bu çetrefilli aşk hayatına aşina olabilirsiniz. Ne çok aşk sığdırımışsın şu ömrüne gerçekten Henry. Aşk konusunda olduğu kadar da çocuk konusunda da talihsizmiş Kral Henry. Hep tahtını bırakabileceği bir oğlu olsun istemiş ancak kader yüzüne pek gülmemiş.

6 karısı da tarihi açıdan önemli isimler, ne de olsa Henry'nin hayatına bir kere girmişler olsun o kadar. Buevlilik kervanının ilk ismi ölen abisinin eşi olan Arogonlu Catherine olmuş. En uzun evliliği olacak olan bu bir nevi siyasi birliktelik 24 yıl kadar sürmüş ve bu 24 yılın sonunda da ikili boşanmışlar. Catherine bu evlilik sırasında birçok düşük gerçekleştirmiş, doğanlardan da sadece biri hayatta kalabilmiş. Ancak Arogonlu Catherine zamanında öyle bir çocuk doğurmuş ki kaybettiği çocuklarının üzüntüsü aklınıza bile gelmez çünkü o hayatta kalan çocuk ilerleyen yıllarda adını tarihe kanla kazımış olan  Kanlı Mary'nin ta kendisi olmuş.

Ziyagil yalısının Firdevs'i, Tekin ailesi'nin Ferhundesi neyse işte İngiltere içinde Anne Boleyn o. Boleyn kızları Fransa Kraliçesi Mary'nin hizmetindeki nedimlerdi zamanında - Fransa Kraliçesi Mary 8.Henry'nin kız kardeşidir-. Şimdi Henry her çiçekten bir bal aldığı için Anne'nin kardeşi Mary ile de bir takım şeyler yaşamış ancak sonrasında gönlünü Anne'ye kaptırmış. Ancak o dönemlerde bu İngiltere'de aynıaileden iki kardeşle ilişkinin olması ensest olarak görülmekte. Bu nedenle Kral kalk git kiliseye, Anne ile ilişkisi için onay al, yetmezmiş gibi sırf Anne ile evlenebilmek için ortadaki en büyük engel olan Roma'yı saf dışı et. VIII. Henry, Katolik Kilisesi’nden ayrılıp İngiltere Kilisesi’ni kuruyor, başına da bir güzel kendini geçiriyor. Ay gerçekten bir de bayıl istersen Feriha. Valla Boleyn'nin güç ve taht meraklısı olduğunu sağır sultan bile duymuştur bundandır ki kendisi Arogonlu Catherine karşı delicesine bir öfke duymuş hep, mezarının başında danslar mı etmemiş, sarayda önünü mü kesmemiş, daha gırla şey. Ama kadın ne olursa olsun tüm bürokrasiyi baştan aşağı inşa etmiş ve Henry'nin bu delicesine aşkını kullanıp kendini kraliçe ilan ettirtmiş. Hem de Henry'nin kendi tacıyla! Kader ağlarını Boleyn içinde örmüş ne yazık ki, onunda hiç erkek çocuğu olmamış. İlk çocukları bir kız olmuş, "Virgin Queen" yani 1. Elizabeth. Henry'nin kızlarının ikonikliğine dikkat çekmek isterim. Boleyn aldatma suçlamaları nedeniyle bir cellatın kılıcına mahkum edilirken söylenenlere göre o kadar mutluymuş ki yanındakilere "Beni kafasız Anne diye hatırlayacaklar." şeklinde espiriler yapıyormuş. Bana soracak olursanız Henry gibi bir adamdan kurtulduğu için seviniyordu.

Daha kanı kurumadan 24 saat içerisinde gidip Jane Seymour ile nişanlanıyor Kral Henry, 10 gün sonrasında da evlilik. Yani ne diyeyim erkekler sizin kalbiniz yok gerçekten ya. Belli ki evliyken de aşık olduğu bu kadın aslında sarayın oldukça içinden biri. Kendisi kralın hem ilk hem de ikinci eşine nedimelik yapmış evlenmeden önce. Tarihte söylenene göre gerçek aşkı Jane'de bulmuş Kral Sekizinci Henry, sanki bundan sonraki üç evliliği ben yapacağım, paşam. Neyse, hayaller gerçeğe dönüp bu evlilikte bir erkek çocuk dünyaya geliyor. İşte diyorsunuz daha ne istiyorsun be adam, evli, mutlu, çocuklusun artık, sonra enden ü kere daha evlendin. Ama bu seferde ölüm Henry'nin yakasına takılıyor ve doğumdan iki hafta sonra Jane hayata gözlerini yumuyor.

İşte hepsinin bir hikayesi, bu hikayelerin ayrıntılarıyla anlatılması gereken noktaları var. Henry'nin kalan üç eşinin de neler çektiğini merak ediyorsanız sizi şöyle yazının ikinci kısmına doğru alalım!