VIII. Henry Ve Şanssız 6 Karısı / Part 2

Divorced, beheaded, died, divorced, beheaded, survived.

Bu yazının ikinci kısmında Kral VIII. Henry kaldığı yerden evlenmeye devam ediyor ve eşleri briaz biraz tarih yazmaya başlıyor. Oynat bakalım!

Acı döner gelir karması var demiş Demet Akalın, eski eşlerine yaşattıklarının karmasını soğuk bir Alman kadınıyla evlenerek ödüyor Kral 8. Henry. İki sene eski eşinin acısıyla kıvrandıktan sonra politik nedenlerden ötürü Avrupalı biriyle evlenmesi önerilince kabul ediyor evliliği Henry. Hemen birer portesini istiyor Alman dükünün kardeşlerinin ve içlerinden en beğendiği Anne ile evleniyor. Ancak evdeki hesap çarşıya uymuyor ve Anne'nin "çirkin" bir kadın olduğu ortaya çıkıyor. Yersen! Bu nedenle evlilik hayatları boyunca hiç birlikte yaşamayan Anne ve Henry 6 aylık bir evlilikten sonra boşanıyorlar ve böylece Henry hayatı boyunca gerçekleşecek ikinci boşanmasını yaşıyor. Politik nedenlerden dolayı kraliyet Anne ile olan bağını kesemiyor ve Anne Henry'nin "kız kardeşi" olarak ilan ediliyor. Farkındaysanız Henry'nin hikayesi bu noktada bir nevi başa sarmış oluyor.

Henry'nin dillere destan "yakışıklılığı" yıllara yenik düşmeye başlıyor bu noktada. Burjuva sınıfında yiyip, içip, yatmaktan dolayı gut hastalığı çok yaygın olurmuş o yıllarda, bu nedendendir ki zamanla kilolarından dolayı yürüyemeyecek hale gelmeye başlamış Henry. Ama onu durdurabilene aşk olsun! Anne'nin nedimelerinden olan 19 yaşındaki gencecik Catherine Howard ile evlenmiş 1540 yılında. Catherine belki en güzel eşi değilmiş ama en cazibelisiymiş kesinlikle. Bu evlilikten önceki mazisi biraz kabarıkmış kendisinin, Henry gibi yani. Küçük yaşlardayken müzik öğretmeni Henry Mannock, Francis Dereham ve uzaktan kuzeni olan Thomas Culpepper ile ilişkileri olmuş. Sezen Aksu'nun bir şarkısı var "Ben Her Bahar Aşık Olurum" diye, bana seni hatırlattı Catherine Howard. Gel zaman git zaman dedikodular çıkmaya başlamış ve eşine ihanetle suçlanmış Catherine, aynı Anne Boleyn gibi. 1 Şubat’ta Parlamento namussuz bir kadının kralla evlenmesini vatan hainliği olarak tanımış. Herhangi bir yargılama yapılmadan Catherine, bu yasaya göre suçlu kabul edilip 1542 yılında Tower Green’de idam edilmiş. Size hikaye başa sarmaya başladı demiştim.

Son durak bu biliyorum, geldik yolun sonuna

Catherine Parr geleceği değiştiren son eş. Ne tesadüftür ki kendisiyle aynı adı taşıyan Aragonlu Catherine gibi uzunca bir evlilik yaşıyor Henryle. Diğerlerinden daha farklı bir yapıda olan Catherine üvey çocuklarına iyi bakıyor ve krallığa sükuneti getiriyor. Bazı kaynaklarca Henry'i kızları Mary ve Elizabeth’in tahttaki sıralarını almaları konusunda ikna eden kişi bizzat Parr'ın kendisiymiş. Bu da demek oluyor ki biriyle evlenmeden tahta gelen ilk kraliyet üyesi 1. Elizabeth'in tahta çıkışına ön ayak olan kişi bizzat Catherine. Buna ek olarak Edward'ı büyürken protestan olması konusunda etkilediği için çoğu kesim tarafından da sevilmeyen bir kraliçe olmuş zamanında. Tarih gerçekten tekerrürden ibaret, Catherine adaşı gibi aileden biriyle evleniyor Kral 8. Henry'nin ölümünden sonra. Thomas Seymour yani Henry'nin dayısı olan bu şahs-ı muhterem ile üvey kızı Elizabeth'in birlikteliğini öğrenince yataklara düşüyor Parr. Bu ölümden sonra da Elizabeth ile evlenmeyi istiyor Seymour ama yeni krala ihanetten idam ediliyor. Abdülhak Hamit Tarhan'ın İngiliz versiyonuymuşsun resmen Thomas.


Erkek çocuk diye ölüp biten, adını tarihe kazımak isteyen Henry'nin yerine Tudor Hanedanlığına damga vuran iki büyük kraliçe tarihi değiştirdi işte. E ne demişler Henry, ne oldum değil ne olacağım demeli insan.