Virgil Abloh: Moda Devrimcisinin Anısına

Ünlü ve deneysel modacı Virgil Abloh'un beklenmedik ölümünden sonra moda dünyasındaki süregen etkisini inceliyoruz.


41 yaşındaki Louis Vuitton Mens ve Off-White tasarımcısı Virgil Abloh 28 Kasım 2021'de beklenmedik bir şekilde hayatını kaybetti. Ancak bu durum moda dünyasındaki etkisinin sona erdiği anlamına gelmemekte.

Ünlü tasarımcı ismini ilk defa Kanye West'ın artistik direktörü olarak tanıttı ve kariyeri o noktadan itibaren ivme kazanarak ilerledi. Off-White markasını kurarak hepimizin günlük hayatımızda nasıl giyindiğimizi sonsuza kadar değiştirdi. Spor ayakkabılar artık şık kelimesinin bir parçası olmakla beraber dolaplarımızın vazgeçilmez bir parçası. 10 yıl önce kumaş pantalon ile kalın tabanlı spor ayakkabıların bir arada giyilebileceğini tahmin edebilir miydik? Bunun yanı sıra günlük giyim olarak düşündüğümüz eşofman ve sweatshirt gibi giyim ürünlerini yeniden yaratarak mimari yapılandırma ve dekonstrüksüyon gibi katmanlar kazandırdı. Şimdi biraz geriye dönüp bahsettiğim temaları daha detaylı incelemek istiyorum.

2013 yılında kurulan marka ilk koleksiyonundan beri lüks giyim tüketicileri üzerinde etkili oldu ve olmaya devam ediyor. 2000'lerin başlarından beri farklı miktarlarda etkisini göstermeye başlayan ve tüketici olarak bizlerin de görmeye alıştığımız lüks ile atletik giyim karışımının var olan son noktasını oluşturmakta Off-White. 20 yıl önce Paris Hilton'ın üzerinde sıklıkla gördüğümüz Juicy Couture eşofman takımlarının modasının hızla geçmesiyle moda dünyasında açılan boşluğu modernleştiren ve havalılaştıran Off-White, günümüzün genç yetişkinlerinin tam olarak ne istediğini anlayan nadir markalardan oldu. Çağdaşı olan Supreme gibi markaların aksine teatrallik yerine cerrahi bir yaklaşım ile ilerleyen markanın birinci önceliği yaratıcılık olmakla beraber bu yaratıcılığı ürünlerini önce parçalayıp sonra izleyicinin beklemediği şekillerde tekrar bir araya getirerek modanın sınırlarını genişletti.

Şüphesizdir ki Abloh’nun moda dünyasının dışındaki projeleri de koleksiyonlarının alışılagelmedik dışavurumunda rol oynamıştır. Moda tasarımcılığının yanı sıra DJ’lik, sanatçılık, mimari gibi çeşitli ifade araçları ile ilgilenen Abloh, bu diğer alanlarda da kariyerini ilerleterek çok yönlülüğünü sergiledi.

Bunların yanı sıra Abloh’nun Afrikan-Amerikalı kimliğinden bahsetmeden geçmek mümkün değil. Koleksiyonlarında spor giyimin etkisi yadsınamaz olmakla beraber, tasarımlarında sıkça Afrika kültüründen esinlenilmiş desenler ve kumaşlar görmek mümkün. Bu desen ve kumaşların gelenekselliği ile tasarımların kesim ve bir araya getirilişinin modernliği dengeli bir zıtlık oluşturur ve Abloh’nun taşıdığı çokluğu sergiler. Aynı zamanda modacının bir yandan başka Afrikan-Amerikalı veya Afrikan-İngiliz yeteneklere de ses kazandırmaya ve sektörde yer vermeye çalışması, moda endüstrisinin ağırlıklı beyaz biçimli kesimleri, rahat ile şıkı bir araya getirmesi, lüks kavramını teoride daha ulaşılabilir kılmış; ancak bunu yaparken pratikte eşit derecede ekonomik olarak üst sınıftan aşağıda olan herkese uzak kalmıştır. Bu görüngü, yeni bir giysi tüketimi anlayışına giriş babında düşünülebilir. Özellikle son birkaç yıl içinde sebebi gerek ekonomik kriz; gerekse pandemi olsun, hem sosyal hem de finansal açıdan hüsrana uğramış birden fazla kuşak ile karşı karşıyayız. Bunun yanı sıra, lüks markaların hedef kitlesi son 20 yıl içinde yavaş yavaş, son 5-7 yıl içinde ise hızla değişti. Artık 1930’larda ki zengin holding sahiplerinin eşleri için kıyafet diken atölyelerden oluşmuyor lüks giyim endüstrisi. Sosyal medya ve onunla beraber sosyal medya yıldızlarının yükselişi ile lüks giyim genç jenerasyonların her zamankinden daha fazla imrendiği bir tüketim biçimi. Bu imrenmenin hedefi de çoğu zaman Off-White gibi genç markalar ve tasarımlar.

Virgil Abloh hem tasarımları hem modaya yaklaşımı ile efektif olarak milenyum sonrası kuşakların giyim anlayışını değiştirdi. Erken vefâtı sonrası kuşkusuz moda çevrelerindeki etkisi görülmeye devam edecek, vizyonu hem çağdaşları hem öğrencileri tarafından devam ettirilecektir.