Vivaldi'nin En Ünlü Eseri: Dört Mevsim

Vivaldi ve Dört Mevsim

İtalyan Barok dönem klasik müzik bestekarı olan Antonio Lucio Vivaldi, aynı zamanda kemancı ve rahiptir. Konçerto türünde 500'den fazla eseri olan Kızıl Papaz lakaplı Vivaldi, lakabını kızıl saçları nedeniyle almıştır. Papazlık görevine atandıktan sonra bir yandan arka planda keman öğretmenliği yapmasının nedeniyle müzikle yoğun olarak ilgilenmiştir. Aslında bu dönemin verdiği bir etkiyle ünlenmiş ve günümüzde konçertonun babası olarak anılmayı başarmıştır. En bilinen eseri ise ''Dört Mevsim'' eseridir.

1720 ve 1723 yılları arasında arasında bestesini yapmıştır. 1725 yılında ise Amsterdam'da düzenlediği ''Uyum ve Çekişme'' başlığı altında verdiği on iki konserde sergilemiştir. Vivaldi konçertolara eşlik eden soneler yazıp devrim niteliğinde bir girişimde bulunmuştur. Bu şekilde programlı müzik türünün en eski ve en detaylı örneklerinden birini ortaya çıkarmayı başarmıştır. Özgün içeriklere sahip olan her bir konçerto adını aldığı mevsime hitap etmektedir. Mesele ilkbaharda kuş cıvıltıları edasında solo kemanların süslemeli soloları hakimken , kışa bakıldığında notalarla yağmur efekti verilmeye çalışılmıştır.

Dört Mevsim eserinde, 12 ay birbirinden bağımsız olarak ele alınıp her birindeki hisler ve durumlar müzik enstrümanları yardımıyla ifade edilmiştir. Kimi zaman gök gürültüsünü ifade ederken, kimi zaman derelerin akıp ağaçların yeşermesini ifade etmiştir. İlkbahar ve Sonbahar konçertoları daha çok doğa olayları ile ilgilenirken, Yaz ve Kış konçertoları ise daha çokbu mevsimlerin insan üzerinde yarattığı hissiyatları ön plana çıkarıp iki grubu birbirine bağlamaktadır. Aslında o dönemde tam anlamıyla bir konçerto metodu olmadığı halde Vivaldi bu tarz eserleri ile bu konuya öncülük yapmıştır. Yani bir nevi konçerto formatını müzik dünyasına kazandırmayı başarmıştır. Dört Mevsim eseri klasik müzik sevmeyen insanların bile kulak aşinalığı olan oldukça popüler bir eser haline gelmiştir.



KAYNAKÇA:https://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%B6rt_Mevsim_(Vivaldi)#:~:text=Eser%20bir%20solo%20keman%2C%20yayl%C4%B1lar,kon%C3%A7erto%20bi%C3%A7iminin%20en%20standart%20%C3%B6rneklerindendir.

GÖRSELLER: https://www.artstation.com/artwork/bKGlgm

https://www.flickr.com/photos/23023719@N04/2930274449/