Wendigo Efsanesi

Kızıl Derilileri’nin mitolojik karakteri Wendigo.

Wendigo, Kuzey Kanada bölgesinde yaşadığı düşünülen mitolojik bir karakterdir. Kuzey Amerika’daki Anişinaabe Kızılderilileri insan eti yiyen bir insanin Wendigo’ya dönüştüğüne inanır. İnsan eti yiyemediğinde yosunla beslenir. Yalnız başına yolculuk edenleri hedef aldığı söylenir. Kalbi buzdandır ve onu öldürmenin tek yolu buzdan kalbi eritmektir. Wendigo’ya dönüşen insanda bencillik ve açgözlülük görülür. Wendigo efsaneleri çoğunlukla izole edilmiş toplumlarda çıkar, bencilliğin ve birlik olamamanın tehlikesini anlatır. 

Nasıl göründüğü konusunda birkaç görüş vardır. Ayı ya da kedi gibi uzun azı dişlere sahip vahşi bir hayvan, hayvan ayaklarına sahip bir insan, boynuzlu ve insandan ayırt edilemeyen bir varlık ya da hayalet olarak tasvir edilmiştir. 

Bu mitolojik karakterin ıssız ormanda yaşadığı ve insanlara Tanrıça ya da hayalet şeklinde görüldüğü anlatılır. Bir şamanın bedduası ve rüyada Wendigo’nun çağırdığını görmek insanı Wendigo’ya dönüştürür. Bunların yanı sıra insan eti yiyen kişinin de Wendigo’ya dönüşeceği söylenmiştir. Wendigolar yamyamdır ve avlarını öldürmeden yerler. Bütün bu anlatılar, soğuk ve karlı bölgelerde şekillenir ve çoğunlukla da Wendigo, buzdan kalbi eritilerek öldürülebilir. Kanada ve Kuzey Amerika’daki insanlar için kar, buz ve soğuğun zorlayıcı şartları buzdan kalbe sahip olan mitolojik bir canavar yaratmaya itmiştir. Buzdan kalbin erimesiyle, kış şartları sona erdiğinde insanların rahata ereceği düşüncesi sembolize edilir. 

Wendigo, zamanla popüler kültürün bir parçası haline gelmiştir ve Wendigo’ya yabancı dizi, film ve oyunlarda çokça yer verilmiştir.