White Hat Seo Ve Black Hat Seo

Seo teknikleri içerisinden black hat seo ve white hat seo hakkında bilgi edinmek istiyorsanız doğru sayfadasınız. Hadi beraber inceleyelim.

Web sitelerinin arama motorlarında üst sıralara yükselmesi için yapılan çalışmalar bütününe Seo denir. Seo teknikleri, oldukça büyük bir terimler hazinesini içerisinde barındırır. Bu terimlerden en önemlileri içerisinde black hat seo (siyah şapkalı seo) ve white hat seo (beyaz şapkalı seo) çalışmaları yer almaktadır. Hadi, "black hat seo ve white hat seo nedir?" cevabını okuyalım.

White Hat Seo

Arama motoru arama sonuçlarında web sitesinin en üst sırada yer alması için seo çalışmaları gerçekleştirilir. Web siteleri seo kurallarına uygun optimize edilirken, arama motorlarının işleyişine olumlu doğrultuda, mantıklı, kurallar çerçevesinde taktikler kullanılmaktadır. Arama motoru yönergelerini ihlal etmeyen çalışmalardır. White hat yani beyaz şapka yöntemi, rakip sitelere de zarar vermeden web sitesinin performasını arttırıcı çalışmalardır.

White hat seo bir diğer amacı, SERP alanın içerisinde de organik aramaların sonucu olarak legal yollarla üst sıraya web sitesini taşımaktır. White hat seo çalışması yaparak arama motorlarının yaptırımlarından web sitesi korunmalıdır.

White Hat Seo Teknikleri
  1. İçeriğe uygun anahtar kelime tercih edilmesi.
  2. Doğru anahtar kelime seçimi için araştırma ve analiz çalışmaları yapılması.
  3. Meta etiketlerini, uygun anahtar kelimeler ile aşırı anahtar kelime yoğunluğundan uzak yazmak.
  4. Web sitesi ile alakalı sitelere backlink almak.
  5. Hedef kitleye özel içerik yazıları yazmak.
Black Hat Seo

Organik yöntemlerle yapılması hedeflenen seo çalışmalarının, illegal yöntemler aracılığıyla web sitesinin üst sıralara yükseltilmesi çalışmalarına denir. Etik olmayan, arama motoru algoritmalarını aldatmaya yönelik negatif işlemlerin bütünüdür. Arama motorlarının prensiplerini ihlal ederek yapılan çalışmalar, arama motoru algoritmaları aracılığıyla botlar tarafından tespit edildiğinde yaptırımlar uygulanır. Bu yaptırımlar web sitesinin kapatılmasına kadar varabilir.

Arama motoru SERP sıralamasını artırmak için gerçekleştirilecek illegal yöntemler, manipüle etmeye yönelik olduğu için asla tercih edilmemelidir.

Black Hat Seo Zararları
  1. Görünmez Metin : Web sayfasını ziyaret eden kullanıcılar tarafından okunamayan, sadece arama motoru botları tarafından fark edilen, anahtar kelime yoğunluğu yüksek olan, tamamen manipüle etmeye yönelik çalışmadır.
  2. Giriş Sayfaları : İçerik yazıları tamamen anahtar kelimelerden oluşan, sayfa içeriği zayıf web siteleridir. Fazla sayıda abnahtar kelime yazarak, arama motoruna kaliteli site izlenimi verme çalışmasıdır.
  3. Sayfa Değiştirme : Web sayfası sıralamasını koruyabilmek amacıyla meta başlığı, URL ve sayfa başlığı değiştirlmeden sadece sayfa içeriğini değiştirme çalışmasıdır. Bu durum kuralları ihlal etmek anlamındadır ve çok ciddi yaptırımları vardır.
  4. İlgisiz Anahtar Kelimeler : Web sitesinin içeriği ile alakalı olmayan anahtar kelimelerin kullanılması ile yapılan illegal çalışmalara denir.
  5. Ücretli Bağlantılar : Büyük arama motorları, bağlantıların alınıp satılmasını kesinlikle yasaklar. İhlal edilmesi negatif etki oluşturur.

Son olarak "gray hat seo" çalışmasından bahsetmek istiyorum.

Gray Hat Seo

Bazı durumlarda black hat seo ve white hat seo çalışmaları birlikte kullanılabilir. Google tarafından yayınlanmış ancak yönergeleri net olarak belirlenmemiş ya da sınırları tanımlanmamış pratikleri ifade eder. Riskli bir bölgedir denilebilir. Gray hat seo; sitenize binlerce aktif ziyaretçi, değerli etkileşim ve büyük bir kitle kazandırabilir. Ancak, tam tersi durum da her zaman söz konusudur.