Whose Line Is It Anyway?

Bu harika doğaçlama komedi programından haberdar mıydınız?

Sizi bilemiyorum ancak ben kendimi durduk yere kötü hissettiğimde komik içerikler tüketmek ruhuma ve bedenime çok iyi geliyor. Yine böyle durduk yere kötü hissederken sosyal medyada tesadüfen karşıma çıkan bir komedi programından sizlere bahsetmek istiyorum. Tükettiğim her içerikte aradığım 'kişilerle bağ kurabilme' özelliğine sahip olan bu program, keşfettiğimden beri kendine müptela etti beni.

Whose Line Is It Anyway? ya da kısa adıyla Whose Line? Amerikalı bir doğaçlama komedi programı. 1988’de aynı isimle yayınlanan İngiliz komedi programının Amerikan adaptasyonu. Orijinali de izleyiciler tarafından beğenilse de her program gibi o da reytinglerden nasibini alarak düşe kalka bir süreç yaşamış. Bunlara rağmen 10 yıl kadar yayın hayatına devam etmiş.

Program 1998 yılında Amerika’ya taşındığında moderatörlüğünü Drew Carey üstleniyor. İngiliz versiyonunda yer alan Kuzey Amerikalı komedyenler Colin Mochrie ve Ryan Stiles da kalıcı sanatçıları oluyorlar. 2. sezondan sonra, İngiliz versiyonunda da zaman zaman yer alan, How I Met Your Mother dizisinde Barney karakterinin kadeşi rolü ile tanıyor olabileceğiniz Wayne Brady de üçüncü koltukta kalıcı olarak yer alıyor. 2007 yılında yayın hayatına ara veren program 2013 yılında Aisha Tyler moderatörlüğünde yayın hayatına kaldığı yerden devam ediyor. Mayıs 2024'te 21. sezon onayı alan programın yeni sezonunun 2024 sonlarına doğru yayınlanması planlanıyor.

Şov Formatı

Şov 2007 yılında Drew Carey ve dört oyuncudan oluşuyor. Dört oyuncudan üçü sabit kişiler: Colin Mochrie, Ryan Stiles ve Wayne Brady (1.sezon ve 8.sezon hariç). Dördüncü oyuncu da her bölüm gelen bir konuk komedyen oluyor. Bu kişiler de tekrar eden kişiler aslında. Sürekli tanıdık yüzler konuk oluyor (listeyi yazının sonunda bulabilirsiniz.)

Şov boyunca dört oyuncu içerisinde şarkı yaratma, karakter yaratma ve sahne yaratma gibi kısa doğaçlamaların olduğu oyunlardan oynuyorlar. Oyunların konuları ya seyirciler tarafından belirleniyor ya da programdan önce belirlenmiş oluyorlar. Her oyun sonunda bir manası olmayan puanlar moderatör tarafından dağıtılıyor. Drew Carey, her bölümün başında "her şeyin uydurma olduğu ve puanların önemi olmadığı gösteri" diyerek açılış yapıyor. Oynadıkları oyunlar çeşitli, ayrıca her oyun için dört oyuncu da gerekmiyor. Oyuna göre katılımcılar değişiyor ve bazen seyirciler de dahil ediliyor. Aisha Tyler'ın moderatör olduğu yakın dönem sezonlarda ise bazı oyunlar için yıldız isimleri de konuk ettikleri oluyor.

Oyunlar

Şov boyunca sergilenen her oyun çok eğlenceli oluyor. Sanatçıların söyledikleri komik olmadığı zamanlarda bile çabaları sizi güldürmeye yetiyor. Zaman içerisinde sürekli hale gelmiş ve artık oynanmayan bir çok oyun var. Ben size en sevdiklerimden bahsetmek istiyorum.

Scenes From a Hat (Şapkadaki Sahneler)

Program öncesi seyircilerden alınan sahne önerileri bir şapka içerisinde toplanır. Moderatör tarafından rastgele seçilen sahneler komedyenler tarafından hayata geçirilir. Bu oyuna dört kişi de dahil olur. Ancak sahneleri bireysel olarak sahnelerler. Sıra belirlenmeksizin aklına fikir gelen kişi ortaya geçer ve sahnesini oynar. Moderatör, oyuncular sahnelerini bitirsin diye buzzer çalar. Oyunun sonunda farazi puanlar dağıtılır. Zaman zaman Aisha Tyler da bu oyuna dahil oluyor.

Weird Newscasters (Garip Haber Sunucuları)

Bu oyun da dört kişi oynanır. Genellikle Colin Mochrie ve o bölümdeki konuk oyuncu ana haber spikeri, Wayne Brady spor spikeri ve Ryan Stiles hava durumu spikeri olur. Oyunun başında her birine ilginç bir karakter verilir ve sunuculuklarını bu karakter olarak yaparlar. Bu oyun sonunda da yine farazi puanlar dağıtılır.

Let's Make A Date (Evlen Benimle)

Dört kişinin bir arada olduğu bu oyun da Weird Newscasters'a benzer şekilde ilerler. Genel olarak o gün konuk olan sanatçı paravanın ardında kendine eş arayan karateri canlandırır. Colin Mochrie, Ryan Stiles ve Wayne Brady bu kişinin taliplerini canlandırır. Üçüne de yine garip karakterler verilir ve bu şekilde sahneyi canlandırırlar.

Böyle bakıldığında hepsinin bir arada olduğu oyunlardan daha çok keyif aldığımı şimdi fark ediyorum.

Espri anlayışı kişiden kişiye fark gösteriyor. Bu programı benim keyif aldığım kadar keyif alarak izler misiniz bilmiyorum, ancak bu programdan size bahsetmem gerekiyordu. Eğer izlemek iserseniz YouTube' da derleme videolarını bulabilirsiniz. Başka bloglarda görüşmek üzere.

Scenes From a Hat (early seasons)

Konuk Sanatçılar

Greg Proops 

Brad Sherwood

Jeff Davis 

Charles "Chip" Esten 

Gary Anthony Williams 

Kathy Greenwood 

Jonathan Mangum 

Heather Anne Campbell 

Denny Siegel

Keegan-Michael Key 

Nyima Funk

Kathy Griffin

Karen Maruyama