WikiLeaks "The Truth Always Win"

WikiLeaks internet sitesinde yayınlanan her haber oldukça ses getirmiş ve etkisi unutulmamıştır.


Wikileaks Türkiye, ABD ve bir çok ülkenin gizli belgelerini yayınlamaktan suçlandı. Wikileaks’ın aktivisti Julian Assage’ e hapis cezası verildi. Aynı zamanda Türkiye’de ve birçok ülkede erişim yasağı geldi, Çünkü bu belgeler dünya çapında çok yankı uyandıracak nitelikteydi. Paylaşım içeriği daha çok siyasi durumlar ve önde gelen isimlerin özel hayatlarıyla ilgiliydi. Amerikalı gazeteci tarafından yayımlanan makaleye göre ifşalama ‘ Türkiiye'de kadınların hayatlarını tehlikeye atıyor’ du. Çünkü veri siyasi seçmen kadınların ulaşım bilgilerini içeriyordu( telefon numarası, ev adresi). 81 ilden 79’unda bu kadınlar yer alıyordu.

Wikileaks ifşaları açıklayacağı gönderisini twitter da paylaştı, sonra paylaşmaya başlayınca kamuoyu hemen Wikileaks’ı yakın takibe alıp attığı paylaşımları paylaşmaya, kaydetmeye, göndermeye başladı. Hakkında atılan milyonlarca twit ve sorunsal başlıkları açılmış, haberleri yapılmıştır. Wikileaks hype yaparak kamuoyunu ayaklandırmıştır, fakat bazı spin-doctorlar tarafından günden farklı olaylarla geçiştirilmeye, örtülmeye gündem değiştirilmeye çalışılmış ve başarılı olunmuştur.

Bu haberler ülkeyi sarsan içerikle doluydu ki ortamda bayağı büyük kaos ortamı hakim oldu. Pasif, durağan olan kamuoyu aniden ayaklandı. 2016 yılı başkanlık seçimlerinden birkaç ay önce Wikileaks 20.000 elektronik posta yayınladı. Bu belgeleri sızdırarak ABD’nin başkanlık seçimlerine de karıştı. 

Gerçekleri ortaya koyması, olanı olduğu gibi yansız yayınlaması, objektif olmasından dolayı da erişim yasağı yemiştir. Kamuoyunun birçok kısmı bu durumu hükümete zarar vermek olduğu kanısındaydı. Wikileaks’a simbiyotik ilişki penceresinden baktığımızda tek taraflı parazit bir ilişki görürüz çünkü hükümeti devirmeye çalışıyor zamanında ondan aldığı verileri lehine kullanıyor.

Ses getiren birkaç WikiLeaks verileri;

Somali Suikast Emri

"WikiLeaks, Şeyh Hassan Dahir Aweys tarafından imzalanan, hükümet yetkililerine suikast kararı olan ilk belgesini Aralık 2006'da yayınladı." Gerçekliğinden emin olunamayan veri hakkında "Bu, Bin Ladin'le bağlantıları olan gösterişli bir İslami militanın cesur bir manifestosu mu? Yoksa Birliği gözden düşürmek, Somali ittifaklarını kırmak ve manipüle etmek için tasarlanmış ABD istihbaratının zekice bir karalaması mı?" gibi yorumları yapıldı.

Guantanamo Körfezi Prosedürleri

Mart 2003 tarihli bir kopyası, 7 Kasım 2007'de WikiLeaks web sitesinde ABD Ordusunun Guantanamo Körfezi gözaltı kampındaki protokolü olan "Camp Delta için Standart Çalışma Prosedürleri" yayınlandı. ABD ordusu bunu defalarca reddetmesine rağmen, mahkumların bazıları "Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne" yasak olarak belirlenmesi ve kamptaki bazı tutuklulara kısıtlama getirilmesi de yer alıyordu. Ek olarak Guantanamo'da 15 yaşındaki çocukların yer aldığı, askeri köpeklerin mahkumları sindirmesi için kullanıldığı, yeni mahkuların tecritte tutulduğu verileri ve G. Körfezi el kitabında mahkum naklinden ve Cenevre Sözleşme Protokolleri'nden kaçma yöntemleri yer alıyordu.

Sarah Palin'in E-posta İçeriği

2008 ABD başkanlık seçimleri sırasında, Sarah Palin'in Yahoo! hesabı bazı anonim Hackerlar tarafından hacklenip WikiLeak'te yayınlandı. WikiLeaks tarafından hacker gizlense de, David Kernell'in sonradan mailinin bilgisayar korsan kimliğine bağlantılı olduğu belirlendi.

Kenya Polisinin İşlediği Cinayetler

WikiLeaks, 1 Kasım 2008'den itibaren birer hafta süreyle Kenya polisinin yargıısız infazlarla ilgili tuttuğu dosyaları yayınladı.

Afrika'da Zehirli Damping: Minton raporu 

Eylül 2006 'da Trafigura, Fildişi Sahilinde 108.000 insanı zehirleyen Damping hakkında rapor hazırlattı. Bu belge Minton Raporu olarak adlandırılıyor ve atıklarda çeşitli zararlı kimyasallar yer alıyor ayrıca bunların bazılarının belirli mesafeden zarar verebileceği belirtiliyor. Rapor, "ciltte, gözlerde, karaciğerlerde yanık, kusma, bilinç kaybı ve ölüm" gibi etkileri içeriyor. Ciddi boyuttaki hidrojen salınımından dolayı yüksek sayıda can kaybına neden olduğu bildiriliyor. Trafigura avukatları, The Guardian 'a karşı, belge içeriğinin yasaklanmasını sağlayan gizli ihtiyati tedbir aldı. Trafigura ayrıca başka medya kuruluşlarını da yasal işlemle tehdit etti. 14 Eylül 2019'da WikiLeaks raporu yayınladı.

911 Çağrı Mesajları

WikiLeaks, 25 Kasım 2009' da 11 Eylül saldırısının olduğu gün gönderilen 570.000 çağrı mesajını yayınladı. Yayınlanan mesajlar arasında NY şehri Polis Departmanı ve Pentagon yetkilileri arasındaki iletişim yer alıyor.

ABD İstihbaratı'nın WikiLeaks Raporu

WikiLeaks, 15 Mart 2010'da ABD Savunma Bakanlığı'nın gizli istihbarat analiz raporunu yayınladı. Raporda, ABD'nin güvenlik çıkarı ve örgütü marjinalleştirmenin olası yöntemleri yer alıyordu. Ayrıca ABD'nin ekipman harcamaları, Guantanamo Körfezi'ndeki insan hakları ihlali ve Irak'ın Felluce Kasabası'ndaki Savaş'a dair bilgiler yer alıyordu.

Bağdat Hava Saldırısı Videosu

WikiLeaks 5 Nisan 2010'da, Bağdat'ta 12 Temmuz 2007' de ABD helikopteri tarafından düzenlenen 12-18 kişinin ölümüne neden olan saldırıya ait askeri görüntülerini " Collateral Murder" adlı web sitesinde yayınladı. Saldırı görüntüleri, yaralıları almaya giden minübüse açılan ateşi ve vurulan insanları ve çocukları içeriyor. Görüntüde, pilotların sesleri yer alıyor. Bir pilotun vurulan çocuklar içinde "çocukları savaşa sokmak onların suçu" dediği duyuluyor. Yayınlanan zamanda, Google'da en çok aranan video oldu.

Türk AK Parti E-postaları

WikiLeaks, 15 Temmuz Darbesi'nden sonra Türkiye'nin AKP' den e-postaları yayınladdıktan sonra siteye erişim engellendi. Erişim hala kapalıdır.