Xavier Dolan Sineması: QUEER bir varoluş sancısı

Xavier Dolan bizlere melankolik bir tema içinde yüzen içi buruk sevgi hikayeleri anlatır.

Montreal’de 1989 yılında dünyaya gelen Xavier Dolan on yedi yaşında yazdığı ve yirmi yaşında yönettiği ilk filmi I Killed My Mother’dan sonra wunderkind olarak tanınmaya başladı. Kariyerinin başından itibaren medyadan ilgi gören ve film festivallerinden ödüllerle dönen yönetmen şu an otuz üç yaşında ve sekiz film yönetmiş şekilde kariyerini devam ettiriyor.

Xavier Dolan queer kişiliğe sahip ve aile içi çatışmalar yaşamış biri olarak ilk filminden itibaren otobiyografik yansımalar içeren hikayeler anlatır. Filmlerinde hep bir yere ait olma, aile arama, anne-oğul arasındaki çatışmalar, haz, aşk ve şehvet konularını işler. Filmlerindeki ana karakterleri cinsiyet ya da cinsel yönelim çatışmaları yaşayan ya da sadece toplum içerisinde varoluş sancısı çeken karakterlerdir. Yönettiği sekiz filmin dördünde kendisinin başrol olmasıyla da aslında hikayelerinin arkasındaki ilhamın çokça kişisel yaşantılar olduğunu hissettirir bize. 

Dolan, varolmaya çalışan karakterlerini anlatırken aslında hikayelerinin çatışma noktasını bu karakterler ve anneleri arasındaki ilişkide bulur. Anne karakteri Dolan filmlerinin yapıtaşlarından biri olmakla birlikte annelik teması hikayelerinin kaçınılmaz bir noktasıdır. Bu anlamda aslında Dolan annelerin ve onların ele avuca sığmaz oğullarının hikayesini anlatır. Sonsuz kavgalar ya da bağrışmalar arasında gösterilen ufak bir samimiyet ya da sevgi jestini gösterir bize. Melankolik bir tema içinde yüzen içi buruk sevgi hikayeler anlatır. 

Xavier Dolan sanatını yaparken çokça kendi hayatından esinlenmesi ve filmlerinde başrolü çokça kendisine vermesi sebebiyle narsist olmakla eleştirilmiştir. Genç yaşta yükselişi ve provokatif tarzı ile hem çokça nefret hem de çokça övgü alan Xavier Dolan üretmeye, queer sinemanın en saygıdeğer yönetmenlerinden biri olmaya ve kendi hikayesini anlatmaya devam ediyor. 

 Xavier Dolan’ın diğer filmleri:

Mommy (2014)

Laurence Anyways (2012)

Matthias & Maxime (2019)

It’s Only End of the World (2016)

Tom at the Farm (2013)