Yabancı Dil Öğrenmek

yabancı bir dil öğrenmenin en önemli anahtar noktaları nelerdir?

"Bir lisan, bir insan".


Herkesin de bildiği gibi, yabancı bir dil öğrenmenin bizlere katkısı fazla. Lakin, bu faydaları herhangi bir insana sorduğumuz zaman, genellikle bunlardan kolaylıkla bahsedemiyor. Bana kalırsa, dil öğrenmenin faydaları, her insanın o dili öğrenme motivasyonuna bağlı olarak değişiyor. Örneğin, eğer bir dili iş veya kariyer odaklı öğrendiyseniz ve bu dil ile ilgili iş ve kariyer hayatınız dışında pek de içli dışlı değilseniz, sizin için bu dilin getirisi belki de tamamen finansal olabilir. Fakat eğer bir dili, izlediğiniz yabancı dizileri altyazısız izlemek, ya da herhangi bir filmi orijinal dilinde dublajsız izleyebilmek için öğrendiyseniz, sizin için getirisi de günlük yaşantınızın pratikliği olabilir. Dolayısıyla, beş dili iyi bir şekilde konuşabilen bir insan olarak, yabancı dil ile ilgili bir soru sorulduğunda, onlara cevap vermeden önce ilk sorduğum soru her zaman dili öğrenmekteki amaçları oluyor.

Yabancı dil öğrenmek istiyorsanız, ilk önce niçin öğrenmek istediğinizi bilmeniz gerekiyor. Okul, iş, eğitim, seyahat, sınav vb. Bunu belirledikten sonra yapmanız gereken, hangi seviyeye kadar ilerlemek istediğinizi ve ihtiyacınız olan dil yeterliliğini belirlemek. İlk olarak, eğer sınav veya eğitim amaçlı dil öğreniyorsanız ve kısıtlı bir zamanınız varsa, bu süre zarfı içerisinde nereye kadar ilerlemek zorunda olduğunuzun tespitini yaparak, kendinize o zaman dilimi için bir program hazırlamakla işe başlamalısınız. Ardından, bu sınava veya eğitime yönelik kaynaklar mevcut mu, yoksa değil mi onu tespit ederek, ihtiyacınız olan materyala ulaşmalısınız. Eğer buraya kadar her şey tamamsa, geri kalan kısım tamamen sizin motivasyonunuza ve çalışma azminize kalıyor.

Ancak iş veya seyahat için öğrenmeniz gereken bir dil varsa, bu noktada motivasyonunuzu bulabilme konusunda zorluk yaşayabilirsiniz. Örneğin, Japonya'ya sadece bir haftalığına seyahate çıkacaksanız, bu seyahat içerisinde sizin ihtiyaç duyacağınız Japonca oldukça basit ve sadece günlük konuşma düzeyinde olacağından, çok fazla araştırma yapmanıza gerek yok. Ancak daha uzun süreler kalacak ve yerli halkla temas içerisinde olacaksanız, o noktada başka etkenleri de göz önünde bulundurmanız gerektiğini düşünüyorum.

Kendimden örnek vermem gerekirse, İngilizce ve Almanca'yı tamamen okulda öğrendikten sonra, sadece ilgimi çektiği ve dil kulağıma hoş geldiği için Fransızca öğrenmeye başladım. Ancak, Fransızca için yetiştirmem gereken bir sınav, bir ödev olmadığı gibi, herhangi bir Fransa seyahatim de yoktu. Dolayısıyla, canımın istediği gibi, düzenli olmasa da en azından her hafta az da olsa biraz çalışarak, Fransızcamı ileri düzeye kadar ilerlettim. İlk başlarda kendi kendime öğrenirken, orta seviyeyi bitirdikten sonra, ileri seviye için ders aldım. Eğer bütçeniz yoğun programlar için ders almaya ya da kursa gitmeye elverişli değilse, sizin de aynı şekilde en azından başlangıç düzeyini kendi başınıza bitirmenizin daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. En son öğrendiğim dil ise, değişim öğrencisi olarak gideceğim için Koreceydi. Korece, öğrendiğim diller içerisinde beni en az yoran, ama aynı zamanda en çok zorlandığım dil oldu. Ezberlemem gereken tonla şey olmasa da, kelimeleri ve doğru telaffuzu bulabilmem benim için oldukça meşakkatliydi. Yorulmama sebebim ise tamamen keyif için öğrenmemdi. Şu sıralar ileri seviye sınavına çalıştığım için, oldukça stres verse de, sanırım beni en çok rahatlatan şey Korece için çok fazla kaynağı internette farklı dillerde bile olsa araştırıp bulabilmem olabilir. Ayrıca motivasyonum Korece'yi en az Türkçem ve İngilizcem kadar iyi konuşabilmek olduğu için, asla o motivasyonumu kaybetmediğimi ifade edebilirim.


Özetle, bir yabancı dili öğrenmek istediğiniz takdirde, sizi bunu başarmaya itecek en büyük unsur, dili öğrenme amacınız diyebilirim. Bununla birlikte de, eğer amacınız doğrultusunda yeterli kaynakla adım adım çalışırsanız, herkesin dil öğrenmekte, en azından belirli bir düzeye gelene kadar başarılı olabileceğinizi düşünmekteyim.