Yarım Kalmış Bir Mobil Oyun Serisi: Champ Man

Bu yazımızda 2013-2017 yılları arasında futbolseverlerin sevdiği bir mobil oyun olan Champ Man serisini inceleyeceğiz.

 

Oyunun Altyapısı

1992 yılında Collyer kardeşler ülkemizde ve dünyada çok sevilen bir oyun Championship Manager oyununu piyasaya sürmüşlerdir. İkili daha sonraları Sports İnteractive adı altında kurdukları şirket çatısında oyunlarını çıkarmaya devam etmişlerdir. Son oyun CM10 çıktıktan sonra tarihler 2011 yılını gösterdiğinde 2012 yılında güzel bir oyun çıkaracakları için 2011 yılı için seriye devam edilmeyeceği duyurulmuştur. Collyer kardeşler ve Sports İnteractive şirketi arasında bir bölünme olmuştur. Championship Manager ile iki tarafın arasında bir bağ kalmamıştır. Collyer kardeşler bir diğer efsane futbol oyunu olan Football Manager (FM) temellerini atmaya başladılar.


CHAMP MAN 14

Diğer adıyla Championship Manager 15 Ekim 2013 yılında tekrar oyun dünyasına sadece mobilde dönüş yapmıştır. Artık bu sefer Distinctive Developments tarafından geliştirilip Square Enix tarafından yayınlanmıştır. Türkçe dil desteği sunması bir avantajtı. Türkiye Süper Ligi dahil 23 ligden ve 430 adet takım mevcuttu. Ayrıca milli takım kulüplerini yönetme seçeneği mevcuttu. Fakat oyunun olumsuz yanı istifa gibi bir seçenek mümkün değildi.




CHAMP MAN 15

18 Ağustos 2014 yılında yayınlandı. Champ Man 15, CM14’e göre gelişmiş arayüze sahipti. Bu oyunda da 23 lig ve 440’tan fazla kulüp seçeneği mevcuttu. 2015 serisine geldiğimizde artık istifa etme seçeneği bizlerleydi. Oyunun yükleme ekranında bizleri Arsenal’in efsane teknik direktörü Arsen Wenger karşılıyordu.




CHAMP MAN 16

CM16’ıyla birlikte 2016 Avrupa Şampiyonası modu eklendi ve bununla birlikte milli takım seçme seçeneği tekrar eklendi. Arayüz olarak 2015 yılındaki oyuna göre çok fark olmasa da ufak gelişmeler mevcuttu. Oyunda artık Avustralya ve Singapur ligleri mevcuttu.




CHAMP MAN 17

CM17’de maç içindeki aksiyonları 2 boyutlu simülasyon şeklinde izleyebilir hale geldik. Bu özellikte bu sürümün en önemli özelliğidir. Oyuna gelen güncellemelerle birlikte Çin Ligi eklemişti. Yoğun antrenman aracı özelliği eklenen oyunda artık oyuncularınızın performasını istediğiniz doğrultuda arttırılabilme imkanı sağlandı. Oyunun yükleme ekranında bizleri o dönemlerde Tottenham teknik direktörü Mauricio Pochettino karşılıyordu.




CM ALL STAR

Serinin son ve farklı konseptli bir oyunu. CM All Star’da efsaneleşmiş oyuncularla maçlar yönetme imkanı geldi. Oyunda 4 farklı mod mevcuttu;

-Yıldızlar: Klasik kariyer modu.

-Hayatta kalma: Yenilmeme üzere maçlara çıktığımız bir mod

-Turnuva: Rastgele turnuvalara katılabildiğimiz bir mod

-Dünya turu: Dünyadan çeşitli takımlarla oynayabildiğimiz bir mod

Fakat bu seri diğer seriler kadar sevilemedi. Ve unutuldu.




All Star oyunun ardından gözler 2018 sürümünü bekledi. Uzun bekleyişlerin ardından Square Enix CM18’in çıkmayacağını resmen açıkladı. Ve 2013 yılında başlayan bu serüven son bulmuş oldu. Eksikleri olan bir oyun serisi olsa da basit oynanışı ve kolay arayüzü ile bir zamanlar dünyada ve ülkemizde sevilen bir oyun olmuştu.