Yaşar Kemal: Yılanı Öldürseler

Bir oğulun babasının kanlısı olarak kabul edilen annesi ile olan mücadelesi.

DİKKAT SPOİLER!

Hasan babasının trajik ölümü ile kötü ve zorlu bir hayata adımını atmak zorunda kalır. Babası Halil, annesi Esme'yi yıllar önce çok güzel olduğu için kaçırır ve sevdalısı Abba'tan Esme'yi ayırır. Abbas bunun öcünü almak için uygun bir zamanda Halil'i öldürür ve Esme'yi kaçırır. Hasan'ın amcaları Abbas'ın peşine düşer onu öldürür ve Esme'yi geri getirirler. Bu olaydan sonra Hasan'ın hayatında hiçbir şey yolunda gitmez.

Hasan'ın büyükannesi ve amcaları annesini öldürmesi için doldurmaya başlarlar. Hasan'ın yaşı küçük olmasına rağmen bu baskıya köylülerde dahil olmaya başlar ve Hasan iyice çıkmaza girer. Hasan artık köyde babasının kanını yerde bırakan oğul olarak anılmaya başlar.

Hasan ne yapsa kimseye yaranamaz. Annesini öldürmediği için köylüler tarafından hakarete uğrar ve küçümsenir. Annesini görmezden gelmeye başlayınca yine köylüler tarafından küçümsenir. Hasan ne yapacağını hep köylüler ve büyükannesinin laflarına göre belirler.

Hasan annesine ilk başta soğuk davranır çünkü büyükannesinin dolduruşuna gelir. Zaman ilerler ve fark eder ki ne yapsa kimseye yaranamıyor ve annesinin canını almaya el vermiyor ama bir yandan da köylüler tarafından aşağılanmaktan da bıkmıştır. Kitabın ilk sayfasından son sayfasına kadar insanı içine hapseden ve sonunu merak ettiren bu kitap sonu ile insanı şaşırtmaktadır.

Kitabı okurken insanın aklın takılan bazı şeyler oluyor. Bir büyükanne torunun annesini torununa nasıl öldürtmek ister bu nasıl bir caniliktir, bir insan ne yaparsa yapsın kimseye yaranamaz, hep bir bahane bulunur ve eleştirilir. En önemlisi Hasan'ın yerinde olsaydım ben ne yapardım gibi sorular ile kitabı merak duygusu ile elinizden düşürmeden okuyacaksınız.

Yaşar Kemal'in kitaplarına başmak isteyip de hangisinden başlayacağınızı düşünüyorsanız Yılanı Öldürseler kitabı iyi bir tercih olacaktır çünkü konusu ve anlatılış şekli karışık değil ve gayet anlaşılır bir dil ile kaleme alınmıştır. Sürükleyici ve merak uyandırıcı bu kitaba bir şans verebilirsiniz.