Ye O Kurbağayı

Sürekli ertelediğiniz o işe ne zaman başlayacaksınız?

Brian Tracy tarafından kaleme alınan kitap, motivasyon kitaplarının en iyilerinden. Çünkü çekiciliğini asla kaybetmeyen bir konudan bahsediyor: Zaman yönetiminin nasıl olması gerektiğinden.  Yazar kitabında dönemimizin en önemli kavramlarından biri olan ‘zamanı’ ele alıyor. Yazar kitabında ideal zaman yönetiminin nasıl olması gerektiğini anlatıyor bizlere. 



Yazar, işiniz bir kurbağa yemekse, ilk iş olarak onu yapın diyor. Buradaki kurbağa kavramı gözünüzü korkutan, sürekli ertelediğiniz ve başlayamadığınız o işleri temsil ediyor. İşiniz iki kurbağayı yemekse ne yapacaksınız peki? İşiniz iki kurbağayı yemekse büyük kurbağayı önce yiyeceksiniz. 


Peki neden güne kurbağa yiyerek başlıyoruz ? Eğer aklınızı kurcalayan o kurbağayı ilk başta yemezseniz; başka işler yapsanız da aklınız o kurbağada kalacak. Böylece yaptığınız işlere odaklanmada sorunlar yaşayacaksınız ve verim alamayacaksınız. Güne kurbağayı yiyerek başlasanız en zor olanı en başta hallettiğiniz için omzunuzdan bir yük kalkmış gibi olacak. En zorunu hallettikten sonra görece daha basit olan işlerinize daha iyi odaklanıp, daha verimli çalışacaksınız. 

Sizi zorlayan, korkutan o işi sabah uyanır uyanmaz yapın ve bitsin, gitsin. Zor olanı en başta yapıp aklınızdaki kurbağalardan çabucak kurtuluverin. 


Yazar kitabında ideal zaman yönetimine dair bazı ipuçları vermeyi de unutmamış. Yazarın verdiği ipuçları ise şöyle:

Zamanınızı iyi yönetin!
Her gününüzü önceden planlayın!
Size özel yeteneklerinizi geliştirin!
Kendinizi motive edin!
İşinizi küçük parçalara bölün!
En zor olanı en başta yapın.