Yeme Bozukluğu Nedir?

Yeme bozukluğu ve dört büyük kategorisi.

Yeme bozuklukları daha çok on beş ile yirmi dört yaşları arasındaki genç kadınlarda yaygın olarak görülür. Bu sıkıntılı ve karmaşık psikolojik durum bazen erkeklerde de görülür fakat çoğunlukla kadınlar arasında yaygındır.

Yeme bozuklukları fark edilmeyebilir veya fark edilse bile inkâr edilebilir. Bu da her şekilde hastalığın ilerlemesine ve daha da kötüleşmesine sebep olur.

Yeme bozuklukları çoğunlukla dört büyük kategoriye ayrılır: Anoreksiya nervoza, bulimia nervoza, kontrolsüz yeme bozukluğu ve pek çok farklı yeme bozukluğunu kapsayan Diğer Tanımlanmış Yeme ve Beslenme Bozuklukları (DTYBB).

Anoreksiya nervoza hastası kişiler mümkün oldukça yemekten kaçmaya çalışırlar ama bunun sonucunda yemek ve yiyecekler hakkında çok düşünmekten kendilerini kaptırırlar, başka bir şey düşünmez hâle gelirler. Onlara göre sağlıksız ve kötü besin listesi çok uzundur. Genellikle kalori sayarlar ve en düşük hatta sıfıra yakın kalorili yiyeceklerle beslenirler. Kilo alma korkusu başını alıp gider ve hastalar zamanla hiçbir şekilde incelen bedenlerini yeterli zayıflıkta görmez.

Bulimia nervoza hastası kişiler ise, gayet sağlıklı bir kiloda olsalar da aşırı korkabilirler. Tıpkı anoreksiyalılar gibi onlar da çok sık yiyecekler hakkında düşünürler ve kalori sayarlar. Aynaya baktıklarını kendilerini olduklarından daha kilolu görürler. Bu kişiler aşırı diyet yapma ve kontrolsüz yeme eğilimindedirler. Kontrolsüz yedikleri zaman pişman olup, kilo alma korkusuyla yediklerini bilerek istifra ederler veya müshil kullanarak bir şekilde yediklerini bedenlerinden çıkartmak isterler.

Kontrolsüz yeme bozukluğu (KYB) olan kişiler ise bulimik hastalar ile karıştırılmamalıdır. Uzun bir süre, belli aralıklarla kontrolsüz yerler fakat yediklerini çıkartmazlar. Aşırı kiloludurlar. Bu da KYB'den muzdarip pek çok kişinin kendini kötü hissetmesine yol açar. Yaşadıkları üzücü, stresli bir anda kontrolsüzce yiyerek bu duyguları bastırmaya çalışırlar.

Farklı tip yeme bozuklukları arasında kesin bir sınır yoktur. Çünkü aynı semptomları paylaşma eğilimindedirler. Bir yeme bozukluğunun doğasının zaman içinde değişmesi de yaygın görülür. Ayrıca bu tarz yeme bozuklukları asla hafife alınmamalıdır. Eğer çevrenizde yaşayan varsa, siz yaşıyorsanız lütfen yardım almaktan çekinmeyin. Çünkü gerçekten yardım sizi iyileştirir. Nereden biliyorsun derseniz de. Maalesef tecrübeliyim.