Yeni Bir Dil Öğrenmek

Dil öğrenmek uçsuz bucaksız bir maceradır

Yeni bir dil öğrenmek, insanın bu hayatta alabileceği en önemli ve en büyük kararlardan biridir. Çünkü yeni bir dil öğrenmek bir hedef değil üzerinde emek verilmesi gereken, yeri geldiğinde başarısızlıkların çok olduğu yeri geldiğinde de pes etmelerin bitmek bilmediği uzun bir süreçtir.

Yeni bir dil öğrenmek bütün zorlu süreçlere rağmen bu hayattaki en güzel maceralardan biridir. Size sadece bir dili değil, o dildeki insanları, yeni karakterleri, yeni yaşam biçimlerini, yeni kültürleri ve hayata dair yeni ilkeleri öğretir. 


Dil öğrenmek her ne kadar kolay gibi görünse de emek, sabır ve zaman isteyen bir süreçtir. Birçok insan bu zorlu süreçte acılar çekmiş, kimileri pes etmiş, kimileri de pes etmeyerek hedeflediği dili veya dilleri öğrenmiştir.


Dil öğrenirken yapılan en büyük hatalardan biri kelime bazlı bir öğrenme yöntemi yerine gramer bazlı bir öğrenim metodu takip etmektir. Gramer öğrenmek dil öğrenmek için gerekli unsurlardan biridir fakat dili gerçekten öğrenmek için yeterli değildir ve olmayacaktır. Bu nedenle bazı ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de öğrenciler İngilizce dilini öğrenememektedir. 


Dil öğrenirken yapılan diğer hatalardan biri de kendini başka insanlarla kıyaslamaktır. Elbette insan yapısı gereği kendini başka insanlarla sürekli karşılaştırmaya endeksli bir varlıktır. Fakat bu karşılaştırmalar belli bir süre sonra size sizin psikolojisine zarar verecektir.  


Her şeyden önce şu gerçek kabul edilmelidir ki hiçbir insan bu dünyada mükemmel değildir ve asla mükemmel olamaz. Bu insanlığın doğasına aykırı bir durumdur. Bulunduğumuz her yerde bizden daha iyi ve donanımlı bireyler daima olacaktır. Onlarla kendimizi karşılaştırmak yerine güçlü yönlerimize odaklanmalıyız.  


Eğer bir dili gerçekten öğrenmek istiyorsak o dile sürekli olarak maruz kalmalıyız. Diğer bir deyişle, o dille ilgili bir şeyler dinlemeli ve hata yapsak bile sürekli olarak o dili konuşmalıyız. Bu dili öğrenmenin altın kuralıdır. 


Son yıllarda gelişen iletişim teknolojisi sayesinde bugün dil öğrenmeyle ilgili istediğiniz kaynağı kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Bu yüzden dil öğrenemiyorum çünkü kaynak yok gibi bir mazeret artık tarihe karışmış durumdadır. Dil öğrenme sürecinizde bol şanslar:)