Yeni bir lezzet: BİBİMBAP

Bibimbap nasıl yapılır? Güney Kore mutfağından bir yemek tarifi


Güney Kore'ye gidenlerin bir numaralı tercihi olan bibimbap, Kore mutfağının en çok tüketilen yemeklerinden biridir. Sanırım Seul'ün her yerinde, her mahallesinde bibimbap yiyebileceğiniz lokantalar ve kafeteryalar bulabilirsiniz. Okul kantinlerinde de öğle yemeklerinde öğrenciler için oldukça ucuz bir alternatif olan bibimbapı Seul'de ortalama 5$ gibi bir fiyata yiyebilirsiniz.

Bibimbap'ın kelime anlamı karışık pirinç olsa da, bize içeriği hakkında çok fazla bilgi verdiğini düşünmüyorum. Yemek yapılırken kullanılan malzemeler kıyma, yumurta, pirinç, havuçtur. Ancak bu malzemeler, yapan kişiye, yere, servis edilen lokantaya göre değişiklik gösterir. Hatta, dilerseniz yumurtasız da yiyebilmeniz mümkündür. Bu malzemelere ek olarak, yosun da koyulabilir. Bütün malzemeler aynı fotoğrafta görüldüğü gibi eklenip ayrı ayrı gözüküyor olsa da, yemek yenmeden önce, yanında gelen pirinci içine boşaltıp karıştırarak yenilir. Oldukça doyurucu olan bu yemeğin yapımı da oldukça kolaydır.

Şimdi sizlere 4 etapta bibimbapın nasıl yapıldığına bakalım.

İlk olarak pirinci yıkayıp tencereye aktararak belirli oranda su koyup, yüksek ateşte suyu kaynamaya bırakıyoruz. Ardından, pilav suyunu çekince tencereyi ocaktan alıp o şekilde bir süre bekletiyoruz.

İkinci olarak herhangi bir sıvı yağı ısıtıp, kullandığımız soğan,kabak, havuç gibi sebzeleri yaklaşık on dakika kavuruyoruz. Ancak bu aşamada istediğiniz oranda tuz eklemeyi de unutmayın.

Üçüncü aşamada, kullanmak istediğimiz bir diğer sebze olan ıspanakları ekleyip haşlıyoruz. Suyunu süzdükten sonra, ıspanakların da suyunu çekmek için elimizle sıkıyoruz. İstediğiniz oranda sarımsak, tuz ve biraz susam yağını ekleyip ıspanakları iyice harmanladıktan sonra, sıra dördüncü aşamaya geliyor.

Son aşama olan dördüncü aşamada, elimizdeki tüm ürünleri pirinç pilavımızın üstüne döküp, iyice karıştırıyoruz. Eğer yumurtasız yemek istiyorsanız bu kadar. Ancak, üzerine yumurta eklemek istediğiniz takdirde yağlı bir tavaya yumurtaları kırıp pişiriyoruz.