Yeni nesil pazarlama aracı: Podcast

Markanız için podcast...

Dijital dünyada yeni trend, gittikçe büyüyen bir mecra; Podcast

İnsanlara, uzun bir blogu okumaktansa dinlemek çok daha kolay gelir. Değişen ihtiyaçlarla birlikte zamana değer katmak, zamanı iyi yönetmek bizim için çok önemli bir ihtiyaç oldu.

Bir kitabın veya ekranın önüne geçip tek bir şeye odaklanmak yerine, bu sesli (v)blogları dinleyerek işlerinizi halledebilirsiniz .

Yolculukta, spor yaparken, dinlenirken veya çalışırken dinleyebileceğiniz ses destekli harika bir platform.

Sanattan tarihe, modadan eğitime istediğimiz her türlü içeriği bulmamız mümkün.

Podcastlerin eğlence amaçlı kullanımı dışında eğitim amaçlı kullanılması da söz konusu. Önümüzdeki yıllarda eğitimde podcastleri önemli rollerde görmemiz olası.

Podcastları her an her yerde dinleyebiliriz, canlı yayınlar olmadığı için istediğimiz zaman tekrar ulaşabiliriz , podcastlere ücretli veya ücretsiz olarak abone olabiliriz. Platformun en avantajlı kısmı ise sadece telefon kullanarak isteyen herkesin podcast yayınları yapabiliyor olması.

Akıllı telefonu ve sabit bir internet bağlantısı olan herkes de podcaste erişebilir. Nerede olurlarsa olsunlar, indirebilir veya çevrimiçi olarak dinleyebilirler.

Peki marka ve podcast ilişki nedir?

ABD'deki nüfusun yaklaşık %50'si podcast'leri dinliyor ve bunların %80'i ilgilendikleri içeriği sunan kanallara abone oluyor. bu sayılar ülkemizde ise %3 (genel dinleyici)

podcast bilinirliği türkiye geneli %11, istanbulda ise %19 oranında

Türkiye'de Podcast dinleyicilerinin %14'ü her gün podcast dinliyor.(IPSOS)

Hızla büyüyen bu mecraya markaların giriş yapması çok önemli, her gün yüzlerce reklama maruz kalıyoruz bunların yarısından fazlası bilinçsizce maruz kaldığımız reklamlar. Caddelerdeki afişler, billboardlar, TV reklamları, sosyal medya reklamları vs. hepsi işinizin ortasında bir anda beliriveriyor. Ancak podcast içerisine konumlandırılan reklamlar ilgi alanlarımızla bağlantılı reklamlar oluyor, ayrıca markaların da hedef kitleye daha kolay ulaşmasını sağlıyor .Bu da marka için hedef kitleye ulaşılması gereken yolun kısalması demek, yayınlanan reklamların hedef kitleye ulaşması çok fazla aşamadan geçerek olur, bu aşamalarda gecikme olması iletişimi yıpratır, mesajın gücünü ve anlamını kırabilir ve marka için istenilen etkiyi yaratmaz. İletişimdeki gürültü unsuru hedef kitleye giden yolda çok büyük bir engeldir. Podcastlarle birlikte bu engel biraz olsun aşılabiliyor. Ayrıca markamıza yeni hedef kitleler bulabilir , marka bilinirliliğimiz arttırabiliriz. Dinlediğiniz podcastte yine kanalla aynı içerikte bir reklam dinleyicinin dikkatini çekecektir bu da markaya karşı bir hassasiyet oluşturabilir.

Markalar mevcut podcast kanallarına sponsor olabilirler veya kendi podcast kanallarını oluşturabilirler. Her ikisi de marka için iyi bir yol alacaktır.

Markanızın yarattığı podcastlar farklı alanlardan farklı grupları markaya çekecektir. Bu durum markaya karşı güven ve sadakat oluşturur. Markanın imajıni güçlendirir.

Özel tasarım elbiseler tasarlayan bir markaysanız modayla ilgili farklı içerikler yaratarak yeni hedef kitlerere ulaşabilirsiniz veya bir eğitim firmasıysanız eğitim alanında uzman kişilerle öğrencilere yol gösterici röportajlar yayınlayarak firmanıza pozitif yönde sirkülasyon oluşturabilirsiniz.

Türkiye için henüz yeni ve çok yaygın olmayan bir platform olsa da dünyada hızla yükselişe geçmeye devam ediyor, ki ülkemizde de bilinirlilik gün geçtikçe artıyor.

Ülkemizde tanıdığımız önemli şirketlerin bir kısmı podcast konusunda yenilikçi davranarak çoktan platformda yerini bulmuş durumda. Pazarın liderlerini takip etmek markamız için yararlı olacaktır.