Yeni Yerli ve Milli Arabamız TOGG

Yerli ve Milli Arabamız TOGG hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz?

Türkiye’nin çok uzun zamandır hayalini kurduğu ve zaman zaman haberlerde bahsi geçen, piyasaya yıllardır çıkması beklenen yerli otomobilimiz sonunda tanıtıldı. 27 Aralık 2019’da Gebze Bilişim Vadisi’nde tanıtılan araç ile ilgili ilk bilgileri TOGG CEO’su Gürcan Karakaş verdi. Bilgiler şu şekilde; Yerli otomobil 200 bg ve 400 bg olmak üzere iki alternatifle sunulacak. Arkadan itişli veya çift motor 4 çeker sistemi sunulacak. 500 kilometre menzil ve hızlı şarjla 30 dakikanın altında şarj imkanı sağlayacak. Yerli otomobilin 200 bg'lik versiyonu, 0-100 km/s hızlanmasını 7.6 saniyede tamamlarken, 400 bg'lik versiyon aynı hıza 4.8 saniyede ulaşacak. Akıllı bağlantı ile yazılımların internet üzerinden güncellenmesi standart olarak sunulacak ve araç, seviye 3 otonom özellikler barındıracak.

Yerli otomobil, segmentinin en uzun aks mesafesine, en geniş iç hacmine ve en yüksek performansına sahip olacak. Otomobilin aks mesafesi ise 2,800 milimetre civarında.


Aracın içerisinde bir çok teknoloji yer almaktadır. Aracın ilk dikkat ettiğimiz şeyi ise içerisinde büyük 4 tane ekran yer almasıdır. Araçta sürücü konforundan çok yolcu konforuna da önem verilmiştir bu sebepten ötürü ekranlardan biri yolcu tarafındadır daha önce bu özelliği ünlü süper spor araba olan Ferrari’de görmüştük ama Ferrari’de sadece devir ve km/s gösteriyordu bahsedilen ekran ve bu ekran opsiyon olarak satılıyordu. Yerli aracımızda bunun bir opsiyon olmadığını ve standart olarak araçta yer aldığını belirtmek isterim. 

Aracın iç tasarımı


Seri üretimine ve fiyatlara gelecek olursak, her kafadan farklı bir ses çıktığını söylemek isterim. Son röportajlara göre Bursa’da kurulacak olan fabrika 2020’nin ilk yarısında temellerinin atılması ve 2022’de seri üretime geçilmesi planlanıyor.

İnternette dikkatimi çeken ve ciddi şekilde popüler olmuş bir bilgiyi sizinle paylaşıp yorumlamak istiyorum.

"#TurkiyeninYerliOtomobili 2017 yılında Cenevre ve Shangai’da görücüye çıkmış ASIL ADI Hybrit Kinetic K550 ve K750 Pininfarina ve HKG İTALYAN ortaklığı ile İTALYA’da üretilmiştir. Ne kaportası, ne jantı, ne de herhangi bir iç&dış aksanı yerli üretim değildir! #YerliArabanınFiyatı"

Hybrit Kinetic K550 ve K750 Pininfarina
TOGG


Şimdi fotoğraflara baktık yazıyı okuduk sırada yorumlarıma geldik. Şuan elde bulunan ‘prototip’ araçlarımızın parçalarının bir çoğu yurtdışından geldiği söyleniyor. Bunun hakkında kesin bir bilgi sahibi değilim ama doğru olabilir çünkü şuan elimizde şase motor ve batarya üretecek bir fabrika yok, çünkü bu araçlar %100 elektirikle çalışıyor ve tanıtımda gördüğümüz araçlar tamamiyle bir AR-GE ürünüdür yani geliştirilmeye devam ediliyor ve fabrika kurulduktan sonra bu geliştirme devam edilecektir. Ben inanıyorum ki araçların fabrikası açıldığında %90 civarı yerli üretim olacaktır. Bu arada, ben yurt dışıyla ortak iş yapılmasını da destekliyorum çünkü bildiğiniz üzere büyük araba markalarının hiç biri tamamen bulundukları ülkede üretilmiyor. Örnek göstermek gerekirse Mercedes'in alt segment araçlarının dizel motorlarını Renault’tan, Volvo ise şanzımanını başka bir ülkeden temin etmektedir.

Yukarıdaki fotoğraflarda bulunan tasarım benzerliğine gelecek olursak, buna kesinlikle katılmıyorum çünkü biz araba sektörüne yeni girdik ve büyük araba markaları gibi belli bir çizgimiz zaten var diyip onun üstüne geliştirme yapamazdık. Biz sadece ilham aldık ve sıfırdan bir tasarım çıkartmak zorundaydık ve bence bu aracın mühendisleri bunu çok güzel bir şekilde başarmışlar. Ben kesinlikle çalıntı ve yerli değil diyemezdim.

Son olarak fiyatlara gelecek olursak yerli bir mal diyince araçların ucuz olmasını bekleriz ama maalesef araçlar 2022de seri üretime başlanırsa ve satış tarihi 2023 e kadar uzarsa fiyat hakkında yorum yapmak çok zor. Fakat bu araçlar şimdi satışa çıkmış olsaydı, giriş seviyesi 130-150 bin TL arası olması beklenirdi tabiki segment değiştikçe fiyatlarda değişecektir. Araçlarla ilgili tartışılacak çok fazla konu ve çok fazla kuru bilgi var ama genel olarak kişisel görüşlerim bunlar okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Sizin bu araçla ilgili yorumlarınız nelerdir ?