Yeniköy

Muhit: Yeniköy Semti

Yeniköy, Sarıyer ilçesinde yer alan İstinye ve Tarabya arasındaki semttir.

Yeniköy, istanbul'un fethi sırasında harap bir semtken Osmanlılar tarafından 16. yüzyılda imar edilmiştir. İstnabul feth edildikten sonra buraya Romanya'dan aileler gelmiştir. Daha sonra ise Yeniköy semtine gelenler ise Rumlar olmuştur. Daha önce buraya Geniköy ismi verilirken I. Süleyman zamanında Yeniköy ismini almıştır. 18. ve 19. yüzyıllarda ünlü banker ve levantenlerin, zengin ailelerin geldiği Yeniköy semti gayrimüslimlerin yalıları ile dolmuştur. Yeniköy, Bizans döneminde çok çilek yetiştiği için adı komarodes imiş. Kanuni döneminde ise Yeniköy adını almıştır.

Yeniköy bugün hala kendi tarifini korumaktadır. Halkının büyük çoğunulu Rumlardan ve Yahudi aileleden oluşmaktadır. 17. yüzyılda Yeniköy halkının çoğunluğu denizciliklte uğraşan Rumlardan oluşmaktadır. Çok az sayıda Türklerden ve Ermenilerden oluşmaktadır. Günümüzde Yeniköy 1635 yılında inşa edilip, 1903'de yıkılıp yeniden yapılan Osman Reis camii ile birlikte Cevahirler camii gibi çeşitli camiler bulunmaktadır.

Yeniköy Yalıları

Yeniköy'e genel olarak baktığımızda ünlü isimlerin yalıları bulunmaktadır. Yeniköy Osmanlı döneminde yazlık ev ve turizm merkezi olarak kullanılmıştır. Burada çeşitli oteller açılmıştır fakat günümze kadar varlıklarını koruyamamışlardır.

Günümüzde Yeniköy

Yeniköy bugün zengin ailelerinin yaşadığı bir semttir. Yeniköy'e geldiğinizde huzurlu, sakin ve dingin bir semtle karşılacaksınız. Burada çeşitli restaurantlar yer almaktadır. Sahil kesiminde daha çok yalılar yer almaktadır. Yeniköy'ün ara sokaklarında ise güzel fotoğraf çekilebileceğiniz mekanlar bulunmaktadır. Yeniköy tarihiyle, şu an ki konumuyla gözde semtlerden birisidir. Yeniköy, Emirgan ve Sarıyer semtleri arasında kalan yeşillikler, bağlık küçük bir köymüş. Yeniköy farklı dinlere mensup kiliseleri, camileri ve sinagogları olan bir semttir. Buradan da anlaşılacağı üzere farklı kültürlere ve dinlere mensup insanların uzun yıllar birlikte yaşadıklarını görmekteyiz.