Yılın İlgi Çekici Rap Parçaları

Sizler için bu yılın sürpriz Türkçe Rap parçalarını derledim.

Bu yıl genel olarak yine pop-rap veya trap gibi rap'in popüler kültüre bulanmış janralarının etkisinde geçse de çok güzel parçalar da çıkmadı değil. Bu yazıda özellikle birkaç sürpriz parça ve albüme değineceğim, sizler için o güzel parçalardan birkaçını derledim. Bir yandan müzik platformlarınızı açın ve benimle gelin... Eğlenceli bir yolculuk olacak.

İlk olarak Hidra'nın 19 Nisan'da çıkardığı SİMÜLASYON albümünden birkaç parçayla başlamak istiyorum. 2021'den beri albüm yayınlamayan Hidra, bu yıl sessizliğini dokuz şarkılık sürpriz bir albümle bozarak, bizlere sürpriz düetlerle güzel parçalar dinletti. Bunlardan ilki:

Hidra albümün ilk şarkısı 'Rap Bu Beyler'le resmen rap'in ne olduğunu tekrardan tüm rap dinleyicilerine hatırlattı. İlk şarkıdan anlaşılacağı gibi aslında albümün çoğunda agresif bir beat ile Hidra'nın içindekileri uzun süre sonra sektöre kusmasını dinliyoruz ve bizler de rap dinleyicileri olarak onun içini dökmesine lirikal bir şekilde eşlik ediyoruz. Şarkının içinde rap kültürüne, piyasasına ve rapçilere birçok gönderme bulunmakta. Bunları sizler için tek tek sıralamayacağım çünkü her şeyde olduğu gibi müzikte de bir şeyleri kendiniz keşfedince detaylar daha eğlenceli oluyor sevgili okuyucular. İkinci şarkımız yine SİMÜLASYON albümünden sürpriz bir düet:

Patron ve Hidra'nın ilk düeti olan bu şarkı, en az albümün kendisi kadar büyük bir sürpriz. Hatta albümden daha büyük bir sürpriz bile desek yalan olmaz herhalde. İkilinin seslerinin birbirleriyle olan uyumu ve söz yazımı ortaya dinlemesi keyifli bir parça çıkartıyor. Şarkıda hem Patron'un hem de Hidra'nın kendi etkilerini tek tek hissediyoruz. Herkesin bildiği gibi şarkıya ismini veren Walter White, Breaking Bad dizisinin ana karakteri ve kendisi bu dizide 99.1% saflık ile dünyanın en kaliteli uyuşturucusunu üretir. Hidra ve Patron kendilerini Walter White‘a benzetip, saf ve kaliteli rhyme'lar ürettiklerini ima ederler. Bunu teyit etmekse sizlere kalmış... Bu albümdeki son şarkımıza geçiyoruz:

Bu şarkı da yine az önceki düet gibi sürpriz bir düet. Hidra ve Kayra'nın ilk düeti olan bu şarkı, ilk iki şarkıya göre daha ayakları yere basan ve edebi bir parça diyebiliriz. Bu da Kayra'nın oynamayı en çok sevdiği alanlardan zaten. Bu albümde, bu parça için en uygun aday Kayra olurdu ve de olmuş. Hidra yine her zamanki gibi döktürürken, Kayra parçada küçük bir yer kaplasa da yine hikaye anlatıcılığını bırakmıyor ve ortaya dinlemesi güzel bir parça çıkıyor.

Listenin bir diğer şarkısı Allame'nin sürpriz albümü 'Ölüm'den geliyor. Allame Hidra'nın aksine her sene bir albüm çıkarmaya uğraşsa da bu albümü diğerlerinden ayıran iki önemli özellik var: Bunlardan ilki albüm tam olarak otuz parçadan oluşuyor! Evet tam olarak otuz parça. Diğeriyse bu albümle birlikte yıllardır araları bozuk olan eski dostlar Joker ve Allame barışıp, resmen ateş gibi bir parçayla sektöre eskiden olduğu gibi dinamik ikili olarak geri dönüyorlar. Rap camiasında Sagopa ve Ceza'dan sonra barışmaları en çok istenen bu ikilinin, 'Galaktik' adlı parçayla geri dönmesi, rap dinleyicilerini baya sevindirdiğini gelen tepkilerden gözlemleyebiliyoruz.

Parça ikilinin birbirlerine ve mazilerine attıkları respectlerle dolu ve tabiri caizse güncel rap piyasasının içinden, yağdırdıkları sözlerle, geçiyorlar. İkilinin aslında dertlerini az çok şarkıyı dinlerken anlıyoruz. Bu öyle basit bir barışma ve geri dönüş parçasından çok, sektörü tekrar ele geçirmek için harekete geçeceklerini duyurma parçası gibi. İkisi de artık tecrübelenmiş, yenilenmiş, kendilerini geliştirmiş, kendi tabirleriyle yıllanmış olsalar da o eski Joker ve Allame dinamiğini bu parçada yeniden hissedebiliyorsunuz ve ikilinin gelecekte nasıl projeler yapacağını merak ediyorsunuz.

Son olarak 'listedeki herkes sürpriz yapıyorsa ben de sürpriz yapayım arkadaş' diyerek listedeki kişilerle zaman zaman ters düşmüş, çok tartışılan ve eleştirilen bir kişiyi, yani Khontkar'ı ve onun deneysel parçasını eklemek istedim:

Khontkar PEMBE B SIDE albümündeki TRAWMA adlı parçasıyla birlikte, az önce de dediğim gibi, deneysel bir parçayla karşımıza çıkıyor. Rock ve hip-hop'u birleştirerek kendisine has tarzı ve vokaliyle dinleme keyfi yüksek, eğlenceli bir parça ortaya çıkarıyor. Auto-tune'u, elektro gitar ve hiphop soundlarını ustaca ve etkili bir şekilde kullanarak, yılın sürpriz şarkılarından birine imza atıyor. Hip-hop ve rap kültürünün deneyselliğe ve yeniliğe açık olmasının, aslında doğru ve kaliteli yapıldığında, çok faydalı olduğunu ve sağlam işler çıkarılabileceğini kanıtlayan önemli bir parça olmuş diyebiliriz TRAWMA şarkısı için. Klasik rap dinleyicilerine belki de hitap etmeyecek bu parça, yeniliklere açık olanlar için eminim keyifli olacak.

Bu yazıda benden bu kadar Typelish okuyucuları. Hepinize şimdiden iyi dinlemeler diliyorum...