Yılın Pantone Rengi: Tüketim

Pantone geçtiğimiz ay içinde 2022'nin rengini açıkladı. Üreticiler için çok önemli olan bu seçim biz tüketiciler için ne anlama geliyor?

Pantone geçtiğimiz ay içinde 2022'nin rengini açıkladı: "Very Peri" ismini verdikleri kırmızı-mor alttonlu dinamik bir mavi. Pantone'a göre uzun süren bir izolasyonun ardından tekrar dışa açılımı ve yeniden keşfetmemiz gereken kültürel iklim değişimini simgelemesi gerekiyor. Anlaşılabileceği üzere renkler Pantone'un her şeyi ve her yıl sonunda yaptıkları bu seçim konusunda şüphesiz ki çok dikkatli ve bilinçliler. Ancak renkler Pantone için aynı zamanda oldukça kârlı bir iş modelini temsil ediyor ki o noktada sorunlarla karşılaşmaya başlıyoruz.

2000 yılında başlayan gelenek ile Pantone her yılın aralık ayında gelecek yılın renginin ne olduğu kararını açıklar. Bir yandan da dünya çapında şirketlere gelecek yılın renk paletinin ne olacağını söyler, sonuç olarak moda evleri tasarımlarını bu seçilen renkler ile yapar, tasarımcılar dekorasyonlarını bu renk etrafında yapar, şirketler koordine bir şekilde açıklanan rengi olabilecek her ürüne çevirir ve tüketicilere sunarlar. Başka bir deyişle Pantone talep, holdingler ise arz yaratır ve bu döngü kapitalist toplumda her yıl yeniden yaşanır.

Yılın rengi seçimi halihazırda var olan trendlere veya geçtiğimiz yılın analizine dayanılarak seçilmiyor. Yılın rengi esasen gelecek yıl ile alakalı. Dolayısıyla, geleceği göremedikleri göz önüne alınırsa, yılın rengi aslında bir yalan ya da daha yumuşak terimlerle bir dilek. Pantone'ın açıklamalarına inanırsak gelecek yılın ruhunu temsil etmesini istedikleri renk, ya da gelecek yıl hayatımızda "ihtiyacımız olan" renk. Ancak biliyoruz ki sadece en çok satın almamızı istedikleri renk. Şimdiden mağazalarda, moda ve tasarım dergilerinde görülmeye başlandı bile, sıradan halka da birkaç ay içinde inecek, her alışveriş merkezinde görmeye başlayacağız. Kısacası Pantone trendleri öngörmüyor, yapay olarak yaratıyor.

En nihayetinde, Pantone yılın rengini tahmin etmeyi bıraksın istemiyorum. Ancak bana kalırsa bir konferans odası dolusu yöneticinin karar verdiği bir renk gerçekten yılın rengi olamaz. Zira geçtiğimiz yılın renkleri olan sarı ve gri umut ve aydınlık getirmesi amacıyla seçilmişti, şimdi geri dönüp bakınca neden komik geldiğini açıklamama gerek yok sanırım. Pantone yöneticileri öyle düşünmeyecektir sanıyorum çünkü onlar için iyi bir yıl oldu, karantina sırasında hepimiz sıkıntımızı internet alışverişinden çıkardık ve şüphesizdir ki Pantone'un bizler için seçtiği renkler farkında olmasak bile seçimlerimizi etkiledi. Özellikle iç tasarımda çok etkili olan 2021'in renkleri yerini bu yılın değişim vadeden mavisine kaptıracak mı merak ediyorum.

Her ne olursa olsun Pantone adını her yılın sonlarına duymaya devam edeceğimiz kesin. Umarım Pantone'un bu yılın rengi ile dilediği değişim gerçekleşir ve artık toplumsal seviyede tüketim hızımızı düşürüp hem çevreye hem de kendimize bir iyilik yapmış oluruz.