Yükselen Yıldız: Chappel Roan

Coachella performansı ile gönüllere taht kuran genç şarkıcının serüvenine biraz göz atalım.

Chappell Roan (Kayleigh Rose Amstutz), 19 Şubat 1998’de ABD’de dünyaya gelmiştir.

Şimdilerde yükselişe geçmiş olan genç şarkıcı ve söz yazarı, müzik ilhamının büyük bir kısmını 1980'lerin synth-pop ve 2000'lerin başındaki pop hitlerinden almaktadır. Estetiğinin ilham perileri ise büyük ölçüde drag queenlerdir.

Çocukluğundan beri müzikle ilgilenen Roan, 15 yaşındayken YouTube kanalında cover şarkılar yayınlamaya başladı. 17 yaşında “Die Young” isimli ilk orijinal şarkısını da yine Youtube kanalında yayınladı. Plak şirketlerinin ilgisini çekmeye başlayan Roan, Atlantic Records ile çalışmaya başladı. 2017’de School Nights isimli ilk EPsini yayınladı. Bu dönemde hala ailesi ile yaşayan Chappel Roan, 2018’de Los Angeles’a taşındı. Burada kendini daha rahat ve kabul görmüş hisseden Roan, buranın müziğinde kendini açıkça ifade etmesine olanak tanıdı.

School Nights MV (2018)

2020 yılında çıkardığı “Pink Pony Club” single'ı, ilk albümlerinden stilistik bir farklılık göstererek Roan'ın öne çıkmasına yardımcı oldu. Roan, bu şarkının ilhamı, Batı Hollywood'daki bir gey bar olan The Abbey'e yaptığı bir ziyaretti.

“Pink Pony Club, Los Angeles'ta bir Go-Go dansçısı olmak istememden kaynaklandı ama doğrusu bunu yapacak kadar kendime güvenmiyorum, bu yüzden bu konuda bir şarkı yazdım.” -Chappel Roan on Cherwell, 2022

Olivia Rodrigo’nun Şubat-Nisan 2024 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da gerçekleştirdiği Guts Dünya Turnesi'nin açılışını yapan Roan’un dinlenmesi %32 oranında artış gösterdi. 5 Nisan 2024’te yayınladığı  "Good Luck, Babe!" şarkısı ilk haftasında 7 milyon kez dinlendi. Şarkı, kadınlara karşı romantik duygularını inkâr etmeye çalışan bir kadını anlatarak zorunlu heteroseksüellikten (compulsory heterosexuality) bahsediyor. Aynı ayın ilerleyen günlerinde Coachella Festivalinde sahne alan sanatçı çok daha büyük bir dinleyici kitlesine ulaştı. Çok geçmeden şarkının dinlenmeleri artarken, sanatçıyı yeni keşfeden dinleyiciler birçok şarkısının dinlenmelerini yükseltti. 

Coachella week 2 (2024)

Billboard tarafından bildirildiği üzere, Roan'ın haftalık dinlenmeleri Haziran 2024'te yılın başına kıyasla 20 kattan fazla arttı. "Good Luck, Babe!", Roan'un en hızlı 100 milyon dinlenmeye ulaşan şarkısı oldu. Haziran ayında şarkı, Billboard Hot 100 listesinde 16 numaraya yükselerek Roan'ın ilk top 20 hiti oldu. Daha sonra Temmuz ayında listede 10 numaraya yükseldi.

Yükselişine devam eden yeni lezbiyen ikonu bu genç sanatçıyı dinlemediyseniz bir şans verin derim.