Yükselişte Olan Ülke: Güney Kore

Kendisinden söz ettiren Güney Kore neleriyle meşhur?

Hepimiz son birkaç yıldır Güney Kore ile ilgili haberlerin sıklaştığını fark etmiş bulunmaktayız. Peki, Güney Kore neleriyle kendi adından söz ettiriyor? Gelin bir göz atalım.

1.Yemek

Kore yemeklerini hepiniz duymuşsunuzdur. Genelde bol acılı bir yemek kültürüne sahip olan bu ülkenin yemek kültürü oldukça zengindir. Kimchi, bibimbap, tteokbokki, mandu, bulgogi, gimbap, jajangmyeon, japchae, dakgalbi ve barbeküsü en bilinen ve sevilen yemeklerindendir.

Güney Kore'ye gitme fırsatınız olmasa bile bir kere de olsa bu yemekleri denemeniz lazım. Emin olun ki pişman olmayacaksınız. Tabii acı sevmeyenler için dikkat, sipariş verirken acılı söylemediğinizden emin olun.


2.K-Pop

Güney Kore'nin adından en çok bahsettiren son yıllarda popüler olmuş olan Kore popudur. K-pop son 10 yıldır bu kadar anılsa da aslında yeni bir müzik biçimi değil. K-pop müziğinin modern biçimi, en eski K-pop gruplarından biri olan erkek grubu Seo Taiji and Boys'un 1992'de kurulmasıyla ortaya çıktı. Oldukça ilgi gören bu grubu tabi ki üç büyük plak şirketinden olan SM, YG Ve JYP eğlence şirketleri de fark ediyor ve bu gruptan ilham alarak 'idol' denilen sanatçılar yetiştirdikleri bir sistem oluşturuyorlar. Bu idollerden oluşan gruplar kuruyorlar ve yaptıkları promosyonlarla sanatçılarını ünlü yapmayı hedef ediniyorlar. 2010'dan önce TVXQ, Girls Generation, 2NE1, Bigbang, Shinee gibi gruplar popülerken 2016 civarlarında bu gruplar tahtlarını BTS, EXO, Blackpink ve Red Velvet gibi gruplara bıraktılar. Global olarak en çok bu dönemde ilgi gördüler ve Güney Kore'nin adı bu dönemden itibaren çok daha fazla anılmaya başlandı. Şu an ise ITZY, Stray Kids, ATEEZ, Aespa, NCT gibi gruplar ilgi görüyor bulunmakta.



3. K-Drama ve Filmler

K-dramalar da son yıllarda fazlasıyla popüler olup küreselleşen içeriklerden biridir. Yapımlarının kaliteli ve güzel kurgulara sahip olması ilgi çekicidir. Bölümlerinin ve sezonlarının diğer ülkelerdeki yapımlara göre daha kısa olması da izleyicileri kendine bağlayan özelliklerdendir. Geçtiğimiz yıllarda çıkmış olan ödüllü ve çok fazla izleyiciye sahip olan Squid Game ve Parasite gibi yapımlardan sonra k-dramalar çok daha fazla ilgi çekmeye başlamıştır.


4. Tarih ve Kültür

Güney Kore'nin ilgi çeken bir diğer yanı tarihi ve kültürüdür. Tarihleri olsun, yaşam tarzları olsun, kültürleri olsun; hepsi öğrenilmeye değer.

Eğer bir gün yolunuz Güney Kore'ye uğrarsa tarihi yerleri gezip geleneksel kıyafetleri olan Hanbok'u denemeyi unutmayın.


5.Güney Kore Merkezli Şirketler

Şu an çoğumuzun da kullandığı marka olan Samsung gibi Güney Kore merkezli şirketler Güney Kore'nin adının anılmasında katkı sağlayan yönlerinden birisidir. Güney Kore merkezli olan şirketlerden bazıları şunlardır:

1.Samsung

2. Hyundai 

3. LG

4. Kia

5. Lotte Grup

Yukarıda yer alanlar ve daha nice yanları sayesinde Güney Kore adından fazlasıyla söz ettiriyor. Sunduğu hizmetler sayesinde çok fazla turist ağırlıyor ve ekonomisini de güçlendiriyor. Önümüzdeki yıllarda da bu şekilde başarılı adımlar atarak kendisinden söz ettireceği kesin.