ZAMAN MAKİNESİ

1800'lerden günümüze yetişmiş, zamanındaki ve hâlen devam eden sorunları temel almış bir eser.

Orijinal dilindeki ismi ile The Time Machine, İngiliz yazar H.G. Wells tarafından yazılmış ve ilk kez 1895 yılında yayınlanmış bir bilim kurgu romanıdır. Dönemin İngiltere'sini düşününce romanın bilim kurgu özelliği taşıması hayret edilecek bir durum olsa da yazarını bilen herkes için normal bir durum diyebiliriz.

Size biraz yazardan bahsetmek istiyorum ki bu romanın 19.yüzyılda nasıl veya neden yazıldığını anlayabilesiniz. Bir sosyalist olması ve eserlerinin alt metinlerini tamamen bu düşüncelerle süsleyerek yazmış olması yazarımızın en önemli özelliği diyebiliriz. Bilim kurgu romanlarında önem verdiği şey teknolojinin ne kadar ilerlediği ve teknik detaylar değil de bunun topluma avantajları ve dezavantajlarıdır. Wells'in bilim kurgu romanlarının ana teması ve verdiği mesaj tamamen bir toplum eleştirisidir. Yaşadığı seneler göz önüne alınınca tam olarak endüstri devrimine denk gelmiş olması sebebiyle yaptığı eleştirileri eserlerini okurken yakalamak pek de zor değildir.

Peki Zaman Makinesi isimli eserinde ne anlatılıyor? Eser bir anlatıcı tarafından bize aktarılıyor ve ana kahramanımız anlatıcıdan ayrı olarak bir zaman yolcusu. Evindeki laboratuvarda zaman makinasını icat ederek zamanda belirli tarihlere gidip geliyor ve gözlemlerini paylaşıyor.

Esere temel olarak baktığımızda daha önce de bahsettiğim gibi sadece bir bilim kurgu romanı olarak bakabilirsiniz ancak gerçek çok daha farklı. Zamanın farklı dilimlerinde bulunan zaman yolcusunun dikkatini çeken bazı şeyler var. Zamanda çok ileri gittiği bir tarihte bile alt sınıf-üst sınıf farkına, insanların birbirinden ayrıştırıldığına şahit oluyor.

Wells'in asıl vermek istediği mesaj da tam olarak burada gözler önüne seriliyor. Daha öncede söylediğim gibi yazarın yaşadığı dönem endüstri devrimi ile denk geldiği için kapitalizm vurgusu yaptığı aşikar. Tabii bunu sadece ben düşünmüyorum, pek çok eleştirmen de bunun doğruluğunu kanıtlamak amacı ile eser üzerinde çalışmalar gerçekleştirmiştir.

İster sadece bir bilim kurgu kitabı olarak okuyun isterseniz de bu bilgilerin daha geniş hallerini bilerek okuyun ama Wells'in kitaplarını yeter ki okuyun!