Zaman(ını) Öldürme! #Coronavirus

Okumaya başlamadan önce ellerinizi bolca yıkadığınızdan emin olun. Sonra da buyrun zaman öldürelim.

Okumaya başlamadan önce ellerinizi bolca yıkadığınızdan emin olun.

Bu konuda yetkin bir kişi olmadığım için ahkam kesmek istemiyorum. Fakat kendi içinde bulunduğum durumdan hareketle bir iki kelam etmek isterim. Yakın zamanda KKTC'den Türkiye'ye dönüş yaptım. Ercan Havaalanından(KKTC) evime dönene kadar yaptığım gözlemler hala bu durumun ciddiyetini kavrayamadığımız yönünde.
Havaalanında sırada beklerken önümdeki kişi ile aramda mesafe bırakmaya çalışırken ensemde bir başkasının nefesini hissediyordum. Normal zamanlarda bile mahremiyet alanını koruma fırsatımız varsa bunu yapmamız gerekiyorken; şuan içinde bulunduğumuz tehlikeli durumda bile bu konuya özen gösterilmiyor. Yapmamız gerekenler basit;

Ellerinizi bol bol yıkayın,

İnsanlarla fiziksel temastan kaçının,

Topluluk yaratmaktan kaçının.

Ek olarak nefesinizi insanların ensesinde alıp vermek zorunda değilsiniz.

Bu konu hakkında daha detaylı ve uzun uzun yazılar yazmak istesem de bilimsel bir konu hakkında rivayetlere dayalı bir beyanda bulunmak istemiyorum.

Şuan herkes evlerine kapanmış zamanını Netflix, Youtube, Twitter gibi platformlarda geçiriyor. Normal zamanlarda da zaten bunları yapıyoruz. Yapamayanlar için bir fırsat fakat kendi akranlarım; özellikle öğrenci arkadaşlarım, kardeşlerim bu zamanı daha verimli geçirebilmeli diye düşünüyorum. Belli ki önümüzde uzun bir zaman var. Bol bol kitap okuyabilir, öğrenmek istediğimiz, daha önce merak edip üzerinde çalışmaya zaman ayıramadığımız şeylere yönelebiliriz. En basit örnekle bir dil öğrenebiliriz. Şu an tamamiyle hiçbir beklenti olmayan bir zaman dilimindeyiz. Ben de okul döneminde internetten dersler izleyerek Rusça çalışıyordum fakat derslerden dolayı çok zaman ayıramadım. Artık günlük rutinime bu dersleri de ekledim ve üzerinde çalışıyorum. Yüzyıllardır kiril alfabesini öğrenmeye çalışıyor olmam kendi beceriksizliğim. Ama olsun.

Uzun zamandır geliştirici olduğum ve freelance veya remote çalıştığım için odamda iş yapmak benim için zor bir iş değil. Yoğunluktan dolayı zamana yaydığım işleri tamamlamak için bulunmaz bir fırsat. Özellikle şu an bu yazıyı okuduğunuz platform üzerinde yapılması gereken notlar bir korku filmi etkisi yaratıyor bende. Bu zaman diliminde elimden geldiğince bu notları azaltıp bitirmeye çalışacağım. E gün 24 saat, daha çok zamanımız var. Bunun yanı sıra bir de yeni programlama dili öğrenmek istiyorum. Fonksiyonel programlama dili öğrenmeyi uzun zamandır istiyordum fakat müthiş yoğun yaşantımızda kendimi eğitecek zaman bulamıyordum. Haskell dili üzerinde de bir süredir çalışmaya çalışıyordum. Şimdi iyice üzerine eğilip o kültürü de edinmeye çalışacağım. Bilgisayar mühendisliği bölümünde olduğum için bir fonksiyonel programlama dili öğreneceğim ders de vardı; o da aradan çıkmış olur.

Ben bilge bir insan, sizden yukarıda veya sizden daha zeki bir insan değilim. Sadece bu çöpe giden zamanımı bir yerden tutup avantaja çevirmem gerektiğine inanıyorum. Virüs hakkında yapabileceğimiz hiçbir şey yok, izleyip süreci takip ediyoruz. Elimizde olmayan şeyler üzerinden stres yapıp, zamanımızı da bu uğurda hiç etmeyelim. Filmler, diziler internette var olmaya devam edecek. Bu boş zamanda kendimize bir şey katabilirsek ne mutlu. Film öneri listelerinden çıkıp yeni şeyler öğrenmeye yelken açalım. Okullar başladığında "keşke zamanım olsa" diyeceğimiz şeylerden mümkün olanları eleyelim.

Her yerde virüs hakkında yazılıp çizilenleri görmekten çok sıkıldığınızı biliyorum ama olayın bilincine eriştiğimizden emin olana kadar bunları görmemiz gerekiyor. Ben de kendimce bir şeyler karalamak istedim. Özellikle büyüklerimizin bu konuda daha bilinçli hale gelmesi için elimizden geleni yapalım; ellerimizi yıkadıktan sonra. Ve zamanımızı öldürmediğimizden emin olalım. :)

Şimdi ellerimizi tekrar yıkayıp yeni kitabımıza başlayabiliriz.