Zihinsel ve Mental Çöküşün Habercisi: Aşırı Gaz Çıkarmak

Çok gaz çıkaran bireylerde depresyon ve gerilim oranlarının daha yüksek olduğu ortaya çıktı.


Yeni yapılan araştırmalara göre, gün içinde aşırı gaz çıkaran bireylerin, yüksek seviyede stres ve depresyona sahip oldukları ve zihinsel olarak sağlık durumlarının ise tehlikede olabileceği ortaya çıktı.

Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar sonucunda garip bir şekilde, 50 yaşın altında olan bireyler, 50 yaş üstü olan bireylerden çok daha fazla gaz sorunu yaşadıkları belirlendi.

North Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde klinik psikolog olan Olafur Palsson, ‘Çok fazla geğirmenin ve gaz çıkarmanın fiziksel ve duygusal sağlık üzerinde açıkça olumsuz etkileri var" dedi.

North Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi, Roma Vakfı Araştırma Enstitüsü ve Fransa’daki Danone Nutricia Araştırma Merkezi’nde bulunan bilim insanları, insanların zihinsel ve mental sağlıkları ile gaz çıkarma arasındaki bağlantıları belirlemek için ABD, İngiltere ve Meksika’daki 6.000 yetişkinle bir araştırma gerçekleştirdi.

Bilim insanları ilk olarak araştırmaya katılan 6.000 yetişkinin son zamanlarında ne sıklıkla şişkinlik, ağız kokusu ve aşırı gaz çıkarma sorunu yaşayıp yaşamadıklarını inceledi. Daha sonrasında zihinsel sağlıkları hakkında araştırmalar yapıldı. Araştırma sonuçlarında katılanların yüzde 81’i son bir günde en az bir kez gaz çıkardığını, yüzde 60’ı midesinde guruldama olduğunu, yüzde 58’i geğirme sorunları yaşadığını, yüzde 48’i ağız kokusuna sahip olduklarını, yüzde 47’si gaz sıkışması yaşadığını, yüzde 40’ı ise midesinde şişkinlik yaşadığını belirtti. Katılımcıların yüzde 11'i ise hiçbir semptom yaşamadığını bildirdi.

Gün içinde daha fazla gaz çıkaran katılımcıların yaşam kalitesi, stres ve depresyon gibi konularla ilgili yapılan anketlerde daha düşük puan aldılar. Daha çok gaz çıkaran bireylerde depresyon ve gerilim oranlarının daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Garip bir şekilde, 50 yaşın altında olan bireyler, 50 yaşın üstündeki bireylerden çok daha fazla gaz sorunu yaşıyorlar. Düzenli olarak spor yapan kişilerde ise aşırı gaz çıkarma sorununu yaşamadıkları görüldü. Fakat ne yazık ki, araştırmanın bulguları henüz hakemler tarafından gözden geçirilmedi. Fazla gaz çıkarmanın insan sağlığı üzerinde başka nasıl bir etki yarattığını kesin olarak belirlemeden önce daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç var. Bilim insanları, bu konuyu daha derinlemesine araştırmak için küçük gruplarla yeni çalışmalar yapacaklarını bildirdi.