Bir Sporcu İçin Sponsor Bulmak

Kendimden örnek ile başlangıç seviyesi sporculara destek

Bir sporcu için, hem kendi spor formunu devam ettirebilmek hem de çevresine daha faydalı bir birey olabilmek adına sponsor desteğinin önemi çok büyük. Odaklandığınız bir alanda sizin devam etmenizi sizden başka isteyen ve bunu içlerinden gelerek destekleyen birilerinin olduğunu bilmekte büyük bir motivasyon kaynağı.

Ben kimim ki beni desteklesinler diye bakmamak lazım. Eğer hem kendinizi hem de başkalarını düşünüyorsanız ve gerçekten aktif sporcu hayatınız var ise; sponsorlar size severek destek oluyorlar. Bunu nerden mi biliyorum? Bir sürede olsa sponsorla çalıştığım için..

*

Tabii ki kamera önlerinde reklam veren sponsorlardan bahsetmiyorum şu anda. O tarz bir sponsora sahip olacak kadar ilgi çekici bir aktivitede bulunmadığım halde, spor salonu (gym)de haftada 6 gün spor yapan, spora gidebilmek için sabah 6'da kalkan, sabah olmadıysa iş çıkışı her gün spora salonuna giderek enerjiyi yüksek tutan bir insan olarak; öncelikle şunu söylemeliyim ki; bu işin içinde supplement kullanımı çok önemli.

Ben neyin ne olduğunu, sürekli suplement mağazasındaki çalışan elemanla iletişimde bulunup, bu nedir bu nedir diye sohbet ederken öğrenmeye çalışan bir sürü salon sporcusundan biriydim. Açıkcası bir başka insandan vücudunuzun neye ihtiyacı olduğunu öğrenmeyi beklemek, hayal kurmak gibi bir şeydi benim için. Web sitesinden girip, her detayı iyice okuyup öğrenmeye çalışsakta içinde bulunmadan öğrenemeyeceğimi düşündüm. Ve kendimi geliştirebilmek adına bir takviye gıda mağazasında çalışmaya başladım. Ve marka; bana bir yıllık salon üyeliği anlaşması yaptı. Böylelikle ilk sponsorumla anlaşmış oldum.

Ancak sponsorla anlaşma yapmak demek, onların isteklerini de tatmin etmek için emek vermek demek. Ürünlerinin tanıtımını, spor saatlerini kalabalık saatlere almayı, takviye gıdalar hakkında bilgisi olmayan insanları aydınlatmayı da içeriyor. Ve bunları sizinle yazılı bir şekilde yapmıyorlar, beklentileri var ve bu beklentilerin sizin algılarınızda vuku bulması gerekiyor.

Bunun gibi, bir çok sporcu da sahip oldukları sponsorların etkinliklerinde, kamera önlerinde, hatta kimse görmezken bile ürünlerine sadakat içinde bulunup, bilinçli bir şekilde hayatlarının merkezlerine yerleştirmeleri gerekiyor.

*

Benim diyebileceğim şudur ki; sponsor bulmak, işin içine girdiğinizde çokta zor değil. Zaten dünyanızın merkezine yerleştirdiğiniz bir sektörü destekleyen elementleri kendinizle uyumlandırmanız gerekiyor.

Ben; profesyonel bir Snowboardcunun Gshock sponsorluğundayken, Garmin ekipman kullanarak 'antremanlarım harika geçiyor' diye etkinlikte sohbet ettiğine, hatta daha da minimal olarak Garmin sponsorluğundaki bir başka sporcuya 'evet sizin ürünler bizimkilerden daha iyi' dediğine tanık olabileceğimizi asla düşünmüyorum. Tanıklık ettiğimizde de zaten sponsorluktan düşeceğine şahit olabiliyoruz. Bu konuda çok katı olduğumu söylemek istemem, sadece altını çizdiğiniz, vurgu yaptığınız maddelerin sizi destekleyenlere sadık olması gerektini belirtmek istiyorum. Bazen önemli olan dürüstlük değil, programlı bir şekilde sadakatli olmak.