Deliciueux: Mutfaktan Devrime

Delicieux,halkın açlıktan un çalarken soyluların verdiği ziyafetler ile birlikte Fransız Devrimi'ne nasıl adım adım gidildiğini göstermiştir

Geçtiğimiz hafta Kült Kavaklıdere Sineması'nda gösterimde olan Delicieux filmini izledim. Kült Kavaklıdere, Institut Français ile birlikte "Fransız Sinema Kulübü - Cine-Club Français" adı altında Fransız filmlerini seyircinin gösterimine sunuyor.

Delicieux, ilk restoranın nasıl açıldığını anlatan 2021 yılı yapımı bir dönem filmidir. Filmin yönetmenliğini yapan Éric Besnard, senaryoyu da Nicolas Boukhrief ile birlikte yazmıştır.

18. yüzyılda, bir soylunun mutfağında başlıyor film. O zamanlar kaliteli yemekler sadece soylulara uygun görüldüğünden halk, fakirliğin de etkisiyle yemek kültüründen birhaberdir. Soyluların verdiği davetlerde sunulan yemekler, ev sahibi soylunun itibarı için çok önemlidir. Chamfort Dükü de o akşam vereceği davette aşçı Manceron'na güvenir. Fakat Manceron'nun istenenden farklı bir yemek sunması misafirler tarafından hoş karşılanmaz ve bunun sonucunda Manceron işinden kovulur.

Manceron işinden kovulmasının ardından evine geri döndüğünde aşçılığa küsmüştür. Ta ki Louise isimli bir kadın, Manceron'nu ona yemek yapmayı öğretmesine ikna edene kadar. Manceron, en başta bu teklifi kabul etmez. Ona göre yemek yapmak kadınların yapamayacağı bir sanattır. Louise'in üstelemeleri sonucu Manceron bu teklifi kabul eder ve birlikte çalışmaya başlarlar.

Manceron'nun gururu ve intikam isteği Dük'ten özür dilemesine izin vermez. Böylece Louise ile birlikte bir restoran açmaya karar verirler.

Delicieux, halkın açlıktan un çalarken soyluların verdiği ziyafetler ile birlikte Fransız Devrimi'ne nasıl adım adım gidildiğini göstermiştir. Soylular, halkın da onlar gibi aynı restoranda, kaliteli yemeklere erişiminin olduğunu ne kadar kabullenemese de Fransız Devrimi tersini kanıtlamak için kapıdadır.

Siz de Delicieux'yü sinemada izlemek isterseniz 7 Ekim ve 28 Ekim tarihlerinde Kült Kavaklıdere Sineması'nı ziyaret edebilirsiniz.