Dinlerken Kendinizi İskandinav Ormanlarında Kaybedeceğiniz Müzik Grupları:

Geleneksel enstrümanlar ile mistik, epik bir atmosfer sunarak bizleri adeta başka bir dünyaya taşıyan grupları keşfetmeye var mısınız?

Geleneksel enstrümanlar ile mistik, epik bir atmosfer sunarak bizleri adeta başka bir dünyaya taşıyan, şarkılarında doğanın kalbinden nağmeler içeren İskandinav ve Baltık ülkelerinden sanatçıları sizin için derledik!


Wardruna:

Wardruna, Einar Selvik, Gaahl ve Lindy Fay Hella tarafından 2003 yılında kurulmuş İskandinav geleneksel müziklerinden ilham alan bir Norveçli müzik grubudur. Grup, çok eski ve geleneksel nordik enstrümanların yanı sıra şarkılarında doğanın sesini de kullanmakta bu da bizi boyutlar arası bir geçişe sürüklemekte. Ambient müziğin en önde gelen şarkılarından bir tanesini aşağıya sizler için bırakıyorum.



Faun:

2002 yılında Almanya’da kurulan bu grup pagan-folk türünde şarkılar yapmaktadır. Şarkıları genelde flüt, Hurdy-gurdy, harp gibi eski enstrümanlar ve etnik melodilerle doludur. Genelde Almanca, İngilizce, Yunanca, Latince ve İskandinav dillerinde şarkı söyleseler de ilk dinlediğimde yanlış duyduğumu sandığım ve çok heyecanlandığım Uygurca bir şarkıya da Eden isimli albümlerinde yer vermişler. Onu da sizinle paylaşıyorum:



Danheim:

İsminin anlamı ‘’Danimarka Evi’’ anlamına gelen bu ismin arkasında Reidar Schæfer Olsen var. Ambient ve Nordik-folk türünde şarkılar yaparak Viking ve İskandinav mitolojisini harmanlıyor ve bizi ormanın derinliklerine götürüyor. Ayrıca Danheim, 2019 yılında çıkardığı Hringrás albümünde bir parçanın son üç dakikasını sadece ölü bitki, hayvan parçaları ve gerçek insan kemiklerini kullanarak kaydetti. Kulağa çok ilginç geliyor değil mi?



Omnia:

İsminin anlamı Latince ‘’her şey’’ anlamına gelen bu grup ise temellerini 1996 yılında atmış. Dinlerken kendimizi ister istemez dans ederken bulduğumuz bu grup şarkılarında flüt, ağız arpı, hurdy-gurdy, Kelt arpı, bodhrán gibi eski enstrümanlar kullanıyor. Adeta ormanın bağrından kopup gelmişler gibi görünen tarzları ve şarkıları ile sizi baş başa bırakıyorum: