Doğru Supplement Kullanımı

Spor gelişimi sürecinizce hangi supplementleri (takviye gıda) kullanmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Vücut geliştirme sürecinde doğru supplement (takviye gıda) kullanımı hakkında yeni başlayan sporcuların kafa karışıklığı yaşamasının çok normal olduğunu düşünüyorum.

Öncelikle kişi kendi vücudunu doğru tanıdığından emin olmalı. Kişi kendinden beklediği performansı doğru yağ - kas oranı, boyu, kilosu, vücut ölçüleri ile senkronize bir şekilde yerine getirmeli. Sporda göstermek istediği performansa uygun vücut formunu öğrenmek, gelişim sürecinde, deneyimleri ile birlikte edinebileceği bir bilgidir. Ayrıca Hiper Trofi antremanları ile performansını beslediği sürece, kişi kendisini şaşırtacak bir potansiyel elde edebileceğini unutmamalı.

  • Öncelikle başlangıç seviyesinde, Omega 3 ve Multivitamin ile vücudun döktüğü tere ait olan gücü, zihinde toplamalarını öneririm. Spor yapmayı, alışkanlık edinme sürecinizi hızlandıracaktır.
  • Artık spor antrenmanı alışkanlığı edindiğini kabullenen kişi ise takviye almadığı için aşırı yorgunluk yaşayacağını bilmeli. Bu süreçte Protein Tozu desteği ile glutamine kullanımını önermekteyim. Protein tozu desteği kilo kaybı ile kendini geliştirmek isteyenlerde, şekersiz ve karbonhidrat oranı düşük tutulmalı. Kilo kazanımı ile vücudunu geliştirmek isteyenlerde ise şeker ve karbonhidratlı ürünler tercih edilmeli. Bunun için takviye gıda firmaları Gainer adı altında kaliteli karışımlar üretmekte. İçlerinde kişinin ihtiyacı olan bütün makro besinlerde bulunmakta.
  • Güçlendiğinizi ve artık aktivitelerinizi daha kolaylıkla yapmayı farkettiğinizde, Kreatin kullanımıyla kaslarınızın su toplamasını sağlayarak, antreman sonrası hissettiğiniz yorgunluğunuzu azaltarak, iyileşme sürecinizi hızlandırabilirsiniz.
  • Eğer kaslı bir görüntüye sahip olmak ve büyüme hormonunu aktive etmek isterseniz, suplementiniz Arjinin, Beta Alanine, BCAA tarzı pump etkisi alabileceği ürünler olacaktır.
  • Eğer sadece dış görüntümü desteklemek değil, performansımı arttırmak istiyorum derseniz, ihtiyacınız olan takviye gıda sıvı formdaki Enerji Jelleri olacaktır. İçlerinde elektrolit olarak adlandırılan, vücudu ihtiyacı olan mineraller ve yeterli miktarda karbonhidrat ile besleyerek performansı güclendiren bu jeller, aktif spor sürecinde performansın artmasında birebir yardımcı olacaktır. Özellikle Maraton Koşucuları ve Triatlon Yüzücüleri tarafından sıkca tercih edilir.
  • Eğer gerçekten yağlı bir vücuda sahipseniz ve antremanlarınızı ciddi boyuta getirerek kilo verme sürecinizi hızlandırmak istiyorsanız L-Carnitine kullanarak antreman sırasında, hücrelerinizin oksijen kullanımını arttıran bu ürünü tercih edebilirsiniz. Göbek bölgenizin daha hızlı erimesi için ise bitkisel bir karışım olan takviye olarak CLA tercih edebilirsiniz.
  • Kasların iyileşme süreci en yoğun gece uykusunda, vücudun en uzun süre dinlendiği yaklaşık 8 saat aralığındaki zamanda gerçekleşir. Yoğun antreman dönemlerinde, iyileşme sürecinde kasılma hissetmeniz ve uykusuzluk çekmeniz çok doğal olacaktır. Bu dönemlerde size en iyi gelecek olan takviye ZMA - Zirkonyum, Magnezyum, Vitamin B6 karışımı olacaktır. Yanında da Melotonin desteği alarak uyku kalitenizi yükseltebilirsiniz.

Bütün bu takviyelerin, sizin kas kütlenizdeki gelişiminizin tamamlanması, enerji kaybını minimum seviyede tutmak ve aktif spor hayatınızın verimini yükseltmek adına elzem olan unsurlardan olduğunu unutmayın. Tabii ki sadece takviye almanız yetmez, sağlıklı beslenmeniz gerekir ve intoksike ürünlerin kullanımından kaçınmanız da tavsiye edilir. Ayrıca günde minimum 2 litre su tüketmek de gerekmektedir. Şimdiden hepinize bol şans :)