Edebi Gazeteciliğin Kraliçesi: Joan Didion- İlham Veren Kadınlar 1

Her hafta ilham veren bir kadını tanıtacağım bu serinin ilk konuğu Amerikalı yazar, gazeteci Joan Didion. Keyifli okumalar.

Joan Didion, Amerikalı gazeteci, yazar. 2021 yılında kaybettiğimiz Didion, ardında on sekiz kitap, yedi film ve bir oyun bıraktı. Toplumsal olaylara yeni bir bakış açısı getiren, özellikle de Amerika toplumunu; sosyal, politik bir şekilde ele alan Joan Didion, kendisinin de ifade ettiği gibi 'yazarak yaşadı'.

5 Aralık 1934' de Sacramento, Kaliforniya'da gözlerini açan Didion, henüz beş yaşındayken yazmaya başladı. Vouge dergisinin düzenlemiş olduğu makale yarışmasında birinci oldu. Hayatı boyunca bir sitil ikonu olarak anılan Joan Didion, yedi yıl boyunca Vogue'da yazar olarak görev aldı.

1964'te birçok kez birlikte çalıştığı ve evlendikten sonra da birlikte çalışmaya devam edeceği John Dunne ile hayatını birleştirdi. 1966 yılında ise Quintana Roo Dunne isimli bir kız çocuğu evlat edindi.

Joan Didion, yaşadıklarını, değişen toplumsal, sosyal, politik durumları harmanlayarak ve kendi perspektifinden yorumlayarak, edebi bir dil ile kaleme aldı. En çarpıcı eserlerinden olan O Yılın Büyüsü (The Year Of Magical Thinking) isimli kitabını 2005 yılında kaleme aldı. Kitapta kızının hastalığını, yoğun bakım sürecini, eşinin ani bir kalp krizi ile hayatını kaybedişini ele aldı. 2011 yılında yayınlanan Mavi Geceler (Blue Nights) adlı kitabında ise kızını kaybetmenin üzüntüsünden ve onunla olan iletişiminden bahsetti.

Didion'un hayatını ve onunla yapılan röportajları içeren Joan Didion: Merkez Dayanmayacak isimli biyografik belgesel, kesinlikle izlenmesi gerekenler belgeseller arasında.

Joan Didion, beni hayat hikayesi, kitapları ve kariyeri ile etkileyen nadir insanlardan. Toplumsal olayları kendine has bir biçimde değerlendirişi ve kendi hayatı ile ilişkilendirerek kaleme alışı gerçekten şahane. Hem bir kadın olarak, hem de bir yazar olarak kendime rol model aldığım bir kişi. Aranızda Didion'u tanımayanlar varsa Joan Didion: Merkez Dayanmayacak belgeselini izlemekle başlamanızı ve kitaplarını okumanızı kesinlikle öneriyorum. Bu hikayede sizin de kendinizden bir şeyler bulacağınıza inanıyorum.