Encanto'nun Gerçek Muzicesi Mirabel

Sevgi dolu bir aile olan Madrigal ailesi için onarılmayacak hiçbir şey yok, evleri de dahil olmak üzere.


Disney 2021 yılında çıkardığı Encanto filmiyle bir kez daha çocuklara ve hala çocuk kalanlara, kısacası yediden yetmişe hitap ederek, zengin animasyon koleksiyonuna bir mücevher daha kattı. Film bizi Kolombiya kültürüne taşırken aynı zamanda bir aile olmanın ne demek olduğunu hem acı hem de tatlı bir şekilde seyircilerine bir kez daha hatırlattı. Peki kim bu sürekli ismini duyduğumuz ama adını anmamamız gereken Bruno? Ya da Mirabel'i ana karakter yapan özelliği ne? Karakterlerle kendimiz arasında nasıl bir bağlantı kurabiliyoruz? Disney animasyon filmlerindeki büyü nasıl bir şey de karakterlerle beraber filmin içinde ağlıyor, gülüyor, sinirleniyor, kısacası her türlü hissi yaşıyoruz? Tüm bu soruları cevaplamak için bu büyülü ailedeki kilit karakter Mirabel'in aile kavramı içindeki rolüne bakabiliriz. 


MIRABEL MUCIZE MADRIGAL

Bir mucizeye sahip olamadığı için aile ve kasaba halkı tarafından bir nevi dışlanıyor olsa bile filmdeki en özel karakter Mirabel sayılabilir. Casita'nın çatlaklarını görmesi ve bu endişelendirici olaydan aileyi de haberdar etmeye çalışması, ailenin kendisinde bir problem olduğunu ve bunun konuşularak çözülmesini çabalaması Mirabel'in belki de en güçlü karakter olduğunu kanıtlıyor. Başta Abuela olmak üzere ailenin kusursuz imajı bozulmasın diye bir sorun yokmuş gibi davranan karakterler imaj uğruna aileyi yıkıma sürüklüyor. Anlaşılması zor kehanetlere sahip olan ve bu kehanetlerle endişe uyandıran Bruno'nun adının anılmaması da bu imajı korumak için. Isabel'in sevmediği bir adam ile evlenmesini planlayan Abulea'nın çabaları da aynı şekilde ailenin bu kusursuz imajını korumak ve sürdürmek için. Bu açıdan Mirabel'i bu ailedeki döngüyü sonlandıran kişi olarak görebiliriz. Bruno ile konuşmak için büyük bir efor sarf etmesi ve onu hala ailenin bir parçası olarak görmesi Mirabel'i seyircilerin gözünde aile için herkesten çok önemli biri haline getiriyor. Aynı zamanda kusursuz Isabel'i ''bozması'' ve mükemmeliyet sınırlarından çıkarmasıyla da kusursuzluğun ne kadar boğucu ve sıkıcı bir şey olduğunu, Isabel'i mental olarak ne kadar çok yaraladığını da gözler önüne seriyor. Mirabel her ne kadar bu kusursuz imajın aileye zarar verdiğinin farkında olsa bile Abuela gibi bir güç karşısında mucizeye sahip olmayan bir kişi olarak filmin sonuna kadar pek bir söz sahibi olamıyor ve bir değişim sağlayamıyor. Mirabel'in Isabel'i ''bozduğuna'' inanan Abuela belki de Casita'yı ve aileyi koruma konusunda yetersiz olmasının verdiği öfkeyi, ya da belki de bir günah keçisi aradığı için sorunun Mirabel olduğunu söylemesiyle beraber Casita'nın yıkılması da çoğu ailede yaşanan kavgalardaki aşılmaması gereken noktanın geçilmiş olduğunu gösteriyor. Bu noktanın geri dönüşü olmayan bir nokta olması çoğu ailede çok muhtemel, insan gururu çok çabuk parlayan ve parlayınca da sönemeyen bir özelliğe sahip olduğu için bazen gururumuzun karşıdaki insanın hislerinden daha önemli olduğuna kanaat getiriyoruz ve onarılması hayli güç olan kırıklar meydana getiriyoruz.

Tabii ki bir Disney filmi olan Encanto'da durum böyle değil, sevgi dolu bir aile olan Madrigal ailesi için onarılmayacak hiçbir şey yok, evleri de dahil olmak üzere.