Ezber Bozan Dizi: AVLU

Alıştığımız dizilerden farklı olan senaryosu, hikayesi hepimizi derinden etkilemişti. Peki Avlu'yu bu kadar özel yapan neydi?

Amerika ve Avrupa'da gördüğümüz hapishane dizilerinin Türkiye uyarlaması olan Avlu, yayınlandığı tarihte ezber bozmuştu. Alıştığımız dizilerden farklı olan senaryosu, hikayesi hepimizi derinden etkilemişti. Peki Avlu'yu bu kadar özel yapan neydi?

Kadın cinayetleri maalesef ki artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Avlu'nun yayınlandığı zaman da bugünkü gibi bir haberin acısı kalbimizde dinmeden ikincisini duyuyorduk. Avlu da buna dikkat çekmek için bu çerçevede yazılmıştı.

Avlu'nun ilk bölümünde, Deniz, kocasıyla artık rutin haline gelen kavgalarından birini ederken kavga her zamankinden ileri gider ve kocası Deniz'e silah doğrultur. Kendisine doğrultulan silahın bir şekilde ateşlenmesi ve eşinin yaralanmasıyla Deniz cezaevine girer.

Cezaevine giren Deniz'i birbirinden kötü insanlar ve deneyimler beklemektedir. Daha cezaevindeki ilk gününde istemese de tehdit üzerine cezaevinin kurallarını çiğnemek zorunda kalır. Hapishanede işlenen bir cinayetin üstüne kalması sonucu artık geri dönülemeyecek bir şekilde Deniz'in hayatı değişir.

Avlu, ezbere dayalı bir senaryo işlemeyi reddetmiş, yıllardır bu ülkedeki kadınların yaşadıklarına ortak olmuştu. Mizah malzemesine haline gelen, meşrulaştırılan kadın cinayetleri, Avlu sayesinde birilerinin sesini duyurmasına yardımcı olmuştu. Avlu'nun final bölümünü göremedik. Avlu hiç bitmedi. Avlu'da izlemeye, duymaya daynamadığımız sahneleri ise birileri bugün yaşamaya devam ediyor.