Film İncelemesi: Into The Mind/Zihnin İçinde

Kayak ve Snowboard üzerine akıl almaz görsellere sahip bir film

Tür: Belgesel

Yılı: 2013

Yönetmen: Eric Crosland & Dave Mossop

Prodüksiyon: Sherpas Cinema

Menşei: Kanada

Yorumlayan: Seda Cevizli

Geçtiğimiz günlerde yeni karşılaştığıma inanamadığım bir film izleme şansı elde ettim. Çok etkilendim ve şimdiden sırf keyif için neredeyse 10 kere izledim çünkü, hayatımdaki top noktada olan filmlerin yaratıcısı Gaspar Noe’nun Enter The Void filmini hatırlattığı gibi aynı zamanda, hayattaki en sevdiğim aktivitelerden biri olan kayak ile ‘Near Death Experience’ olgusunu ele alan bir film. Bir kayak filmleri başyapıtı olan, CGA’nın ekstrem filmlere mükemmel monte edildiği, ödüllü All.I.Can filminin yönetmenlerinin ortaya çıkardığı ikinci film. Yalnız bu sefer ilk filmde olduğu gibi CGI’yı konuşturmanın yanında, kurgu ön plana çıkartılmış. 

Film, en basit yönüyle iki sporcudan birinin ölümüne yaşadığı deneyimi anlatan aksiyon filmi. İçinde on yedi farklı sporcunun görüntülerine şahit olduğumuz filmi tabii ki bu kadar basite indirgemek beni rahatsız eden bir durum, çünkü basite indirgenmeyecek boyutta da spor ve sanatla karşı karşıyayız. Özellikle dağa çıkmadan önce sporcuların, dağın eteklerinde yaşayan şamanlar tarafından kutsanarak zirveye gönderildiği Nepal Himalayalar’ından, Alaska’dan ve Bolivia’dan çekimlerle film görsel şölen sunuyor. Filmin müzikleri de görseller kadar başarılı bir şekilde dokunmakta karşıdaki insana. Aslına bakarsanız; içeriğinde ekstrem spor tribe’ına ait olan, ölüme yakın deneyimlere değinmek ve buna değinirken bu kadar açık bir dil kullanmak açıkçası çok yakışmış. 


Yönetmenlerin ilk filmi neşeli umutlu aynı ekstrem sporlara yeni başlayan sporcular gibi. Her şey çok keyifli. Efektler havalarda uçuşuyor aynı sporcular gibi. Yönetmenlerin çok keyif aldığı açıkça ortada. Bu kadar keyif aldıktan sonra ise ikinci filmde adeta işin ciddi boyutu geliyor. Dostluklar azalıyor. Kararlar kişiselleşiyor. Ve deneyimler ölümle uç uca devam ediyor. Spor içinde deneyim kazandıkça yaşanılan ciddiyetin temasını içinize işliyor film. Filmin konusu olan ‘Near Death Experience’ı ise kendine gelme kısmında çok başarılı buldum. Hayatını o noktaya getirecek olan kişinin, kendini sorgulaması anlarında kullanılan efektlerde ise izleyici bir an için ‘hiç güzel olmamış’ diyebiliyor. Hani şu Naruto’nun sharingan efektini kullandıkları sahneden bahsediyorum. Mükemmel efekt yaratabilen sanatçıların kötü bir olayı anlatırken, kötü efekt kullanmaları beni benden aldı açıkçası. Aslına bakarsanız kendinden aşırı emin bir half pipe snowboardcusunun empatik bir versiyon ile kazadan yeni uyanan sporcuya gönderme yaratarak ‘ben bunu neden yaptım’ sorgulaması ile bir ölümle burun buruna gelen sporcunun sporundan vazgeçmemesi adına denklik oluşturulmuş. Yani yaşadığınız ölümcül deneyimin, yaşadığınız iyi deneyimlere karşı ağırlığını reddederek devam etmeye karar verdiğini izlediğimiz harika bir film. 


İşin teknik boyutuna bakacak olursak; GoPro kemara çekimleriyle yaratılan filmin anlatım dilinde iç konuşma, iç çözümleme ve gösterme tekniği kullanılmış, yani kahraman bakış açısı var ve anlatıcı devreden çıkarılıp görsel ile gösterme methoduna dönüşüyor. Kafaları karıştıracak bir acaba ile karşılaşıyoruz, filmin en beklenmedik noktasında. Son kısımlara doğru ise içimizi rahatlatan bir çözümleme sunuyor film. Türkiye’nin başarılı direktörlerinden Renan Öztürk’ünde sinemagrafisinin kullanıldığı, harika tatta bir film.


Film müzikleri listesini buraya bırakıyorum ki bir sonraki kayak serüveninizde keyifle dinleyiniz:

Tracklist:

01, Spindrift - Preacher's Theme, from the album The Legend Of Gods Gun, 2009.

02, Roberto Pregadio - Ballata Per Un Pistolero (Il Pistolero Dell'ave Maria -1969)

03, A Tribe Called Red - Electric pow wow drum

04, Beats Antique - Mission

05, Woodkid - Run Boy Run

06, Justice - Stress

07, Puscifer - Tumbleweed

08, Graham Nash - Better Nights

09, Lorde - Biting Down

10, Pond - Giant Tortoise

11, Brasstronaut - Slow Knots

12, Kodaline - All I Want

13, Spindrift- Red Reflection


Filmi, Redbull web sitesinden ve ya Youtube’da Echoboom Sports’un yüklemesinden çekinmeden izleyiniz.