Film İncelemesi: Point Break

Ekstrem Spor Aksiyon Filmi 1991 ve 2015

Direktör: Kathryn Bigelow
Yazar: Rick KingW. Peter Iliff
Oyuncular: Patrick Swayze Keanu Reeves Gary Busey
Yıl: 1991


Direktör: Ericson Core
Yazar: Kurt Wimmer Rick King W. Peter Iliff
Oyuncular: Edgar Ramírez Luke Bracey Ray Winstone
Yıl:2015

1991 ile 2015 yıllarına ait iki ayrı versiyonunu izleyebildiğimiz ekstrem spor filmi Point Break, bizlere hem sporun felsefesini hem de görselleriyle ilgi çekiciliğini sunmakta. IMDb puanları çokta yüksek olmasa da benim gözümde film, özellikle 2015 yılına ait olan film, gerçekten bir şaheser. Belki aksiyon süreci abartılmış olsa da altında yatan felsefesini aksiyon dolu bir hayat yaşayanlar çok çabuk anlamakta ve kendilerinden bir parça bulabilmekteler...

Öncelikle 1991 yılına ait olan, ana teması sörf sporu üzerine kurulu olan Kırılma Noktası filmini inceleyelim. Başrolünü Keanu Reeves'in aldığı ve açıkçası geri kalan bütün hikayeyi tek başına götürdüğü, sörfçüler için bir başyapıt. FBI ile sporcuların arasında geçen entrikalı aksiyonlu filmde dönemin suç alt yapısını aşkla birleştirerek ele almışlar. Açıkçası 2015 versiyonunu izleyenlerin çokta keyifle izleyebileceğini söyleyemem.

2015 yılı çekimlerinde ise, çağımızın elit kesimine ait bütün ekstrem sporları birleştirerek Ozakinin 8'lisi adını verdikleri 8 ayrı ekstrem sporu gerçekleştirirken, kişiye sınır dünyası çizenlerin dışına çıkarak nirvanaya ulaşmaya çabalayan bir ekibin, bunu yaparken zenginden al fakire ver algısı ile doğanın dengesini koruyarak toplumca suç işlemelerine FBI tarafından dur denilmesini konu edinilmiş. Konu müthiş anlayacağınız. Yalnız görsel efektler belki o zamanların teknolojisi ve bütçesiyle elde edilebilecek en iyisi olmaya çalışılsa bile basit kaçıyor. Silahlı savaş sahneleri büyük ihtimalle beğenilmemiştir çoğunluk tarafından. Yani anlayacağınız samimi dostluk ile başlayan film öncelikle harika görseller algılar içerirken, FBI ile iş yaptıklarının fark edildiği andan itibaren bozulmaya başlıyor. Yapımcılar da ekstrem sporların spor kısmında büyük ihtimalle sevgiyi hissederek çekim yaptılar, daha sonra kurgu işin içine geldiği kısımlarda sevgiden düşerek iş mantığına geçtiler. Bunu da izlerken hissetmemeniz mümkün değil.

İki filmde de oyuncular için aynı isimler kullanılmış, iki filmde de banka soygunu ile FBI arasındaki bağlantıdan suç ile ilişki başlatılmış, iki filmde de sörf ve skydiving kullanılmış, ancak teknolojiyle yeni çekim filmde aksiyona daha çok öncelik verilmiş.

İki versiyonu da ekstrem sporcular için kaçırılmaması gereken filmlerden kesinlikle.. .