Film Önerisi: Spotlight

Gerçek bir hikayeden uyarlanan bir araştırmacı gazetecilik şaheseri: Spotlight.

Yönetmen koltuğunda Tom McCarthy'nin oturduğu, McCarthy ve Josh Singer tarafından kaleme alınan Spotlight, 2015 yapımı bir ABD dram filmi. Film, ABD'de hala etkin olarak devam eden araştırmacı gazetecilik birimi The Boston Globe'nin Spotlight ekibini konu ediniyor.

Gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanan filmde Spotlight ekibi kliseye yönelik çocuk tacizi suçlamalarını araştırıyor. Filmin konu edindiği bu olay aynı zamanda 2003 yılında gazeteye Halka Hizmet için Pultizer ödülü de kazandırıyor. Bu hassas konuyu ele alış şekli ve seyirci ile buluşturma biçimi ile film izleyen herkeste bir farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Spotlight ekibi araştırmalarının sonucunda Massachusetts'de Roma Katolik rahiplerinin çocuklara yönelik cinsel tacizlerini ve bu durumun Boston Başpiskolosluğu tarafından gizlendiğini ortaya çıkarıyor. Bununla birlikte de aslında Boston'da yaklaşık 90 adet tacizci papazın bulunduğu gün yüzüne çıkıyor.

Gazetecilik hakkında yapılan en iyi filmlerden olan Spotlight, özellikle de araştırmacı gazetecilik alanında ilerlemek isteyenler için ilham kaynağı niteliğinde.